Moderna bilar - för tysta

Nytt system ska förstärka ljud från omgivningen.


Plötsligt dyker det upp en cykel bakom din bil. Du är glad att hon såg dig, för du såg verkligen inte henne. Och inte hörde du henne heller. Här lurar en fara, menar forskare på Chalmers.

– Vi använder våra öron och lyssnar och förstår omvärlden. Men i dagens bilar använder vi nästa bara ögonen för att förstå omvärlden. Det är för tyst i bilarna, samtidigt som ögonen belastas för mycket, säger Fang Chen som leder ett forskningsprojekt på Chalmers om ämnet.

Tillsammans med ett team har de tagit fram ett varningssystem som talar om vad som händer runt bilen. När ett fordon närmer sig kommer ett förstärkande ljud att höras.

Systemet prövas nu på olika yrkesgrupper och Chen tror att teknologin kommer att finnas ute i bilarna inom några år, skriver Ekot.

Skrivet av:

Senaste nytt

Lastbil har vält på E4 i Skåne

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

1 timme sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

igår 22:49
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

igår 22:42
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.