Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Victoria får skit för lyxig bröllopsresa

- 09/08/2010, 08:48 -
... DN:s Peter Wolodarski.
1 av 2

... DN:s Peter Wolodarski.

JESSICA GOW/Scanpix

Victoria och Daniel får kritik av...
2 av 2

Victoria och Daniel får kritik av...

BERTIL ERICSON / SCANPIX

Kronprinsessan Victorias och Daniels lyxiga bröllopsresa får skarp kritik av Dagens Nyheters politiske chefredaktör. Experten: "Kan handla om mutbrott".

STOCKHOLM. Det kungliga paret får nu skarp kritik för att ha låtit sig mutas av EF-miljadären Bertil Hult, som stått för fiolerna under Victorias och Daniels lyxiga bröllopsresa i Västindien.

– Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi, skriver Peter Wolodarski, politisk redaktör på Dagens Nyheter.

Paret passade på att smita från sin bröllopsfest i språkresemiljardären Bertil Hults privatjet. Och därefter har de tillbringat veckor i Hults lyxyacht.

Sista veckan tillbringade de i hans hus i Colardo, USA.

– Han bryr sig inte om pengar, för honom är det en stor prestigevinst, säger pr-konsulten Paul Ronge till Aftonbladet.

Nu ifrågasätter Peter Wolodarski, på DN:s ledarsida, bröllopsresan.

– Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi under bröllopsresan, när samma person genom sitt utbildningsföretag EF kan ha potentiella intressen av gentjänster. Alla som verkar i näringslivet vet ju att kunglig glans ger skjuts åt affärerna.

Och Thorsten Cars, doktor i juridik och före detta ordförande för Institutet mot mutor, menar att kronprinsessan kan ha begått ett mutbrott.

– Är det så att gåvan medför pr-förmåner så kan det rent principiellt handla om mutbrott. Men jag har svårt att se att någon åklagare skulle driva det vidare, säger han till Aftonbladet.

Tre privatpersoner har nu anmält kronprinsessan Victoria för mutbrott, uppger Expressen.