Tisdag 30 Nov
Stockholm

"Låt inte poliser utreda poliser"

Johan Liljeqvist, 24, dog i polisernas grepp.
1 av 2
Johan Liljeqvist, 24, dog i polisernas grepp. Foto: Polisen/privat
2 av 2

Efter att Johan Liljeqvist, 24, dog i samband med ett polisingripande föreslår Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, att polisen inte längre får utreda sig själv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När någon dött vid ett ingripande ska de inblandade poliserna höras inom tolv timmar, utredningarna hanteras snabbare och resultat presenteras inom sju dagar. Det föreslår Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Töllborg har haft i uppdrag att utreda ärendet med Johan Liljeqvist, 24, som avled efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg för två år sedan.

Och han underkänner polisens egen utredning.

I en delrapport skriver Töllborg att förfarandet där poliser utreder sina egna kollegor har kommit till vägs ände och att ett nytt organ måste skapas som granskar polisen.

Under en övergångsperiod anser professorn att organet kan bedriva sin verksamhet i Ekobrottsmyndighetens eller Riksrevisionsverkets regi.

Dessutom vill Töllborg att incidenter som denna utreds i högt tempo.

Bland annat ska alla inblandade polismän höras helst inom fyra eller högst tolv timmar efter att någon skadats eller dött i samband med vapenanvändning, biljakt eller användning av hund.

I fallet Johan Liljeqvist tog det mer än ett halvår innan förhör hölls med de poliser som var först på plats. Ännu längre tid förflöt innan de piketpoliser som transporterade in Liljeqvist till sjukhuset hade förhörts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela