När polisen var ute på farligt uppdrag funkade inte polisradion.
När polisen var ute på farligt uppdrag funkade inte polisradion. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Polis bevakade våldsbrottsling - utan fungerande radio

Tre polisaspiranter fick i uppdrag att bevaka ingången till den för mordförsök misstänkte våldsverkaren. Utan fungerande radioutrustning.


KALMAR. De tre polisaspiranterna var ute på ett av sina första skarpa uppdrag. De skulle bevaka ingången till det hus där en 31-åring misstänkt för mordförsök befann sig. Mannen är en känd våldsbrottsling och bedöms som farlig.

Det fanns också uppgifter om att han kunde vara beväpnad.

Men när de tre aspiranterna tillsammans med ytterligare fem kollegor skickades ut till adressen i fråga hade ingen i sällskapet fungerande radioutrustning, skriver Barometern. Hade de hamnat i en farlig situation hade deras radioutrop om hjälp klingat ohört.

De tre polisaspiranterna beordrades att säkra den aktuella lägenhetens in- och utgång. Det visade sig då att den radioutrustning de hade tillgång till inte fungerade. De saknade dessutom också mobiltelefoner och telefonnummer som de kunde ringa vid behov.

Den här gången avlöpte det hela utan incidenter - 31-åringen var helt enkelt inte hemma.

Men i tillbudsrapporten beskrivs situationen som farlig.

Det digitala radiosystemet Rakel har nu varit i användning inom polisen sedan 2005. Men bristande täckning har alltsedan dess varit ett återkommande problem. Det är ännu inte känt om samma problem drabbade aspiranterna och deras kollegor.

– Hittills har vi inte kunnat se att det var frågan om brister i tekniken som gjorde att utrustningen inte fungerar. Det lutar snarare åt handhavandefel. Men det vet vi i nuläget inte säkert utan det får utredningen visa, säger Ulf Ericsson, operativ chef inom Kalmarpolisen, till Barometern.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!