Skolinspektionen pekar på stora brister i dagens skola
"De problem som konstaterades för många år sedan, en hel del av de problemen kvarstår tyvärr."
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Många lärare vet inte vad de ska lära ut, elever får för dålig undervisning och betygen sätts på ett orättvist sätt. Så ser skolan ut i dag, enligt Skolinspektionen som nu rapporterar till regeringen om stora brister i dagens skola.
– De problem som konstaterades för många år sedan, en hel del av de problemen kvarstår tyvärr. Det är också viktigt att säga att det ges inte tillräckligt stöd till elever att nå upp till godkänt och det har de rätt att få, säger Ann-Marie Begler, chef på Skolinspektionen, till Sveriges Radios Ekot.
Skolverket larmade för tio år sedan om att var tionde elev inte klarade kraven för att komma in på gymnasiet. Sedan dess har det inte blivit bättre. Enligt Skolinspektionen är det närmast ett lotteri om det ska gå bra eller dåligt för en elev i skolan, till stor del hänger det på att ha tur med vilka lärare man får. Hur rektorn och skolan arbetar som helhet spelar också in.
Ann-Marie Begler tror att det kommer ta lång tid att förändra problemet.
– Det är ungefär 200 000 anställda i sektorn från barnomsorgen och upp till och med gymnasiet. Det gör att det tar lång tid att påverka, säger hon till Ekot.