Mobbade romer kan få skadestånd av skolan

- 29/09/2010, 08:49 -
Två romska barn har utsatts för systematiska trakasserier på en skola i Vetlanda. Barnen på bilden har inget samband med artikeln.
1 av 2

Två romska barn har utsatts för systematiska trakasserier på en skola i Vetlanda. Barnen på bilden har inget samband med artikeln.

Vadim Ghirda/AP/Scanpix

2 av 2

Calle Jismark / SCANPIX

Vetlanda kommun kan tvingas betala flera hundratusen kronor i skadestånd till två romska barn som mobbats och diskriminerats i plugget.

VETLANDA. Det är diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu har stämt Vetlanda kommun å de två romska barnens vägnar.

De ska ha mobbats och diskriminerats vid en skola i kommunen. Och det är första gången som DO driver ett liknande fall till domstol.

– Man vill ju vara säker på att det finns en trygghet när man släpper sina barn till skolan, säger Ralf Novak Rosengren, barnens styvpappa, till Sveriges Radio Jönköping.

Redan för tre år sen kontaktade Ralf Novak Rosengren och hans fru DO eftersom de ansåg att skolan i Vetlanda kommun inte gjorde tillräckligt för att hjälpa de två barnen - en flicka och en pojke - som mobbades och misshandlades för att de är romer.

Bland annat kallade skolkamraterna dem "tattare" och "zigenare". Barnen tog illa vid sig.

– Mycket dåligt. Flickan låste in sig på toaletten och var inte med på raster, säger Ralf Novak Rosengren till SR.

DO gav föräldrarna rätt - skolan hade inte gjort tillräckligt. Men för första gången lyckades man inte nå en uppgörelse med kommunen. Och nu har man dragit den inför domstol.

– Vi driver det här för att barn har utsatts för diskriminering och vi anser att de ska få upprättelse. Men också för att det finns en del intressanta frågor i detta, säger DO:s utredare, Heidi Pikkarainen, till SR Jönköping.

Skolan och kommunen har en helt annan syn på händelserna.

– Vi menar att skolan haft ett stort engagemang för de här barnen, och därför finns det inte grunder för något av de påståenden som DO lagt oss till last, säger kommunens skolchef, Hans Svensson, till SR.

DO kräver skadestånd på 100 000 kronor per barn av kommunen. På tisdag i nästa vecka börjar rättegången i Eksjö tingsrätt.