"Alla inom rättsväsendet ska ha skyddade personuppgifter"

- 30/09/2010, 09:34 -

JESSICA GOW / SCANPIX

Vill att även de som inte är hotade ska kunna få sina uppgifter skyddade i förebyggande syfte.

Fackförbundet Jusek föreslår att alla som arbetar inom rättsväsendet ska få skyddade personuppgifter till följd av det ökande antal hot som bland annat domare och åklagare får ta emot.

Och fler och fler svenskar begär att få skyddade personuppgifter på grund av sitt arbete. Förra året hade närmare 13 000 personer skyddade personuppgifter.

Och om Jusek får sin vilja igenom ska samtliga inom rättsväsendet alltså kunna markera sina personuppgifter som skyddade, även om de inte hotats.

– I dag är det ofta så att det måste finnas ett hot innan man kan få en sekretessmarkering. Då blir det ett problem, uppgifterna finns redan ute och skyddet blir mindre verkningsfullt, säger Oscar Strömblad, Juseks ordförande för åklagarsektionen, till Sveriges Radios Ekot.

Samtidigt varnar folkbokföringskontoret för att det är besvärligare än många föreställer sig att leva med skyddade personuppgifter.

– Till exempel kan ett försäkringsbolag inte veta var du bor, och det kan vara väsentligt för vilken premie du ska få, säger Jenny Segeljakt, sektionschef på folkbokföringskontoret i Stockholm, till Ekot.