Nätpedofil inför rätta

- 05/10/2010, 09:48 -
35-åringen - som avtjänade ett straff för våldtäkt mot barn - lyckades ändå ta kontakt med flickorna via ungdomssajten Snuttis.

35-åringen - som avtjänade ett straff för våldtäkt mot barn - lyckades ändå ta kontakt med flickorna via ungdomssajten Snuttis.

Nu åtalas 35-årig skåning för nätpedofili. För första gången testas den nya lagen mot grooming i domstol.

HELSINGBORG. 35-åringen från Perstorp ska ha haft kontakt med 100-tals flickor via nätet. Men alla som är över 15 år har sorterats bort i åtalet och nu kvarstår 30 flickor.

Att ta kontakt med barn över internet i sexuellt syfte är i och med groominglagen förbjudet.

Rättegången beräknas ta ända fram till jul och 28 rättegångsdagar är planerade med två åklagare och två domare - om någon av dem skulle bli sjuk - uppger Helsingborgs Dagblad.

Mannen har tagit kontakt med flickorna via ungdomssajten Snuttis och utgett sig för att vara en 14-årig pojke.

Offren beskrivs - med något undantag - som helt vanliga tjejer.

– Det handlar om helt vanliga familjer och majoriteten av flickorna var mellan 10 och 13 år när de fick kontakt med mannen. När du är så liten förstår du inte konsekvenserna av ditt handlande, säger flickornas målsägarombud, Susanne Ljungqvist, till HD.

– Men det här handlar inte om de enskilda tjejerna utan det är ett samhällsproblem, fortsätter hon.

Efter åtskilliga kontakter har 35-åringen fått flickorna att posera sexuellt inför webbkamera.

– De har känt ett tryck, ett tvång att göra det. Alla säger att han tjatar och tjatar. Han säger saker som "du är så söt" och "snälla, snälla". De har känt en himla press, säger advokaten till HD.

Ett fall ska vara så grovt att åklagaren velat åtala mannen för våldtäkt. Men den brottsrubriceringen underkändes av domstolen och 35-åringen åtalas i stället för sexuellt övergrepp.

Sammanlagt står han inför rätta på 28 åtalspunkter.

Brotten pågick mellan 2006 och 2009. När 35-åringen polisanmäldes avtjänade han ett straff för våldtäkt på en 13-årig flicka.

Ändå lyckades han få kontakt med så många flickor via dator, brev och telefon.

– Det är en ren skandal och det har gjort många föräldrar upprörda, säger Susanne Ljungqvist till HD.