1 av 2
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
När hon talade om rasism.
2 av 2
När hon talade om rasism. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Sverigedemokraterna tågade ut ur storkyrkan

När biskop Eva Brunne under sin predikan vid gudstjänsten som inledde riksmötet tågade Jimmie Åkesson och hans sverigedemokrater ut. För att biskopen pratade om rasism.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

STOCKHOLM. Inför riksmötets högtidliga öppnande, som markerar att den nya mandatperioden börjar i riksdagen, hölls en traditionsenlig gudstjänst i Storkyrkan.

– Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld – det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sa biskop Eva Brunne i sin predikan.

Hon tog också upp den demonstration mot rasismen och sverigedemokraterna som ägde rum i Stockholm i måndags.

Men biskop Eva Brunnes predikan mot rasismen gjorde sd:s partiledare Jimmie Åkesson rasande. Och hela den sverigedemokratiska riksdagsgruppen tågade samfällt ut ur kyrkan.

– Det var inte planerat. Vi tittade på varandra och sa att nu måste vi resa på oss, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är upprörd.

– När de lämnade visade de upp sig som de som biskopen pratade om, säger han.

– Det är en skandal. Det var extremt olägligt att i Storkyrkan, i kungliga familjens närvaro, resa sig upp och gå, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna är lika upprörda de.

– Det var lite svårt att ta biskopen på allvar när hon stod och propagerade politik, säger Erik Almqvist, pressekreterare och ny riksdagsman, till Expressen.

Han skrev också på Twitter: "Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister."

/
/
/
/