1 av 2
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
När hon talade om rasism.
2 av 2
När hon talade om rasism. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Sverigedemokraterna tågade ut ur storkyrkan

När biskop Eva Brunne under sin predikan vid gudstjänsten som inledde riksmötet tågade Jimmie Åkesson och hans sverigedemokrater ut. För att biskopen pratade om rasism.


STOCKHOLM. Inför riksmötets högtidliga öppnande, som markerar att den nya mandatperioden börjar i riksdagen, hölls en traditionsenlig gudstjänst i Storkyrkan.

– Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld – det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sa biskop Eva Brunne i sin predikan.

Hon tog också upp den demonstration mot rasismen och sverigedemokraterna som ägde rum i Stockholm i måndags.

Men biskop Eva Brunnes predikan mot rasismen gjorde sd:s partiledare Jimmie Åkesson rasande. Och hela den sverigedemokratiska riksdagsgruppen tågade samfällt ut ur kyrkan.

– Det var inte planerat. Vi tittade på varandra och sa att nu måste vi resa på oss, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är upprörd.

– När de lämnade visade de upp sig som de som biskopen pratade om, säger han.

– Det är en skandal. Det var extremt olägligt att i Storkyrkan, i kungliga familjens närvaro, resa sig upp och gå, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna är lika upprörda de.

– Det var lite svårt att ta biskopen på allvar när hon stod och propagerade politik, säger Erik Almqvist, pressekreterare och ny riksdagsman, till Expressen.

Han skrev också på Twitter: "Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister."

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Cloetta stoppar choklad

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat in Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.