Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Björklund kör över Skolverket i religionsfrågan

1 av 1

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nyheter | 10/10/2010 14:13

Utbildningsministern struntar i Skolverkets förslag.

STOCKHOLM. Skolverket har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på nya kursplaner eftersom de befintliga ansetts vara för otydliga och eftersom kunskaperna försämrats hos eleverna.

I Skolverkets förslag har skrivelser om kristendomens betydelse tagits bort. I stället presenteras alla fem stora världsreligioner på ett likvärdigt sätt. Ett förslag som regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (fp) nu struntar i.

– Skolverkets uppfattning är fortfarande att alla de fem stora världsreligionerna ska behandlas lika, och därför kör regeringen nu över myndigheten, säger han till Svenska Dagbladet.

Björklund poängterar dock att det inte handlar om att säga att kristendomen är bättre än någon annan religion. I stället är det betydelsen för Sverige som lyfts fram.

– Det är självklart att elever ska studera alla världsreligionerna, men det är lika självklart att kristendomen i svensk skola fortsatt ska ha en särställning. Det har varit den totalt dominerande religionen i vårt land, och påverkat vårt levnadssätt på ett helt annat sätt än till exempel hinduismen, säger han till SvD.