- Foto: Lotta Jarlsdotter/Scanpix

Hovrättsdomaren har friat förr

Domaren i Pirate Bay-målet har friat förr i fildelningsmål. Johanna Nylander rapporterar direkt från piratspektaklet i hovrätten för Nyheter24.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Johanna Nylander

Johanna Nylander, 24, är en flitig debattör och skribent med huvudsaklig inriktning på IT-frågor. Hon har också precis släppt en bok om folkhälsa - Är det så farligt?

STOCKHOLM. Huvuddomaren i Svea hovrätt Kristina Boutz har under hovrättsförhandlingarna visat prov på en högst nitisk och kritisk syn på båda sidornas sakframställan.

Tingsrätten fick mycket kritik för att man inte gjorde en opartisk bedömning - och kanske kan Boutz lyckas bättre.

Trots att hon redan från början anklagades för jäv, så har hon faktiskt friat i tidigare fildelningsfall.

År 2006 åtalades en ung västeråsare för att ha haft en olagligt nedladdad film - svenska Hip Hip Hora - på sin dator.

Tingsrätten fällde honom, men i hovrätten friade Boutz 28-åringen genom att ogilla åtalet helt. Polisen hade helt enkelt inte lyckats med att säkra tillräcklig bevisning.

För ett år sedan var samma Kristina Boutz inblandad i ett Ipred-mål där internetoperatören Ephone inte ville lämna ut sina kunduppgifter till fem bokförlag som hade begärt ut dem.

Antipiratbyrån företrädde bokförlagen, och menade att kunduppgifterna skulle användas för att spåra de som stod bakom en ftp-server fylld med e-böcker.

Ephone fälldes att lämna ut uppgifterna i tingsrätten, men i hovrätten friade Boutz.

Även där på grundval av för dålig bevisning. I domen kan man läsa:

”Emellertid finns inte någon utredning som klargör hur Svenska Antipiratbyrån fått tillgång till inloggningsuppgifterna eller om annan än byrån kunnat ladda ner verk från ftp-servern”.

Kristina Boutz har dock inte bara friat i upphovsrättsmål, utan också fällt.

När Telia försökte pröva huruvida Ipred stod i strid med datalagringsdirektivet fällde Boutz Telia och tvingade dem att lämna ut personuppgifter.

Hon har också mött advokat Peter Danowsky vid flera tillfällen. Som när Danowsky företrädde TV4, som ville ha reklampaus i en av komikergruppen Galenskaparnas filmer, och Boutz dömde till Galenskaparnas fördel.

Eller som när Danowsky företrädde Svenska Dagbladet som ville publicera två artiklar på internet utan att ha rättighetsförhandlat om dem, och Boutz dömde till artikelförfattarnas fördel.

I Piratebay-rättegången företräder Danowsky musikorganisationen Ifpi.

Kristina Boutz påminner lite om Hogwarts-professorn McGonagall - känd från Harry Potter-böckerna. Hon är noggrann, ifrågasättande och bär en blåblommig porslinsbrosch på vänstra kavajslafen.

Och trots jävsanmälan har hon alltså friat fildelare förr. Det kan bli en spännande dom redan i hovrätten.

/
/
/
/
/
/