Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politiker med fingrarna i näringslivets syltburkar

- 18/10/2010, 20:27 -
Hade Thomas Bodström blivit kvar i Sverige hade politiken ändå fått dela på Thomas uppmärksamhet.
1 av 3

Hade Thomas Bodström blivit kvar i Sverige hade politiken ändå fått dela på Thomas uppmärksamhet.

Claudio Bresciani / SCANPIX /

2 av 3

3 av 3

Här är politikerna som - vid sidan av sina demokratiska uppdrag - också är verksamma i näringslivet. Vi har hela listan.

Vilka ekonomiska intressen har de politiker du precis valt in i regering, riksdag, kommuner och landsting? Och vilka konsekvenser kan det tänkas få för hur de röstar?

Det senare får du försöka avgöra själv. Men den första frågan kan du få hjälp med att besvara.

Företagssöktjänsten 121.nu lanserar nu en kostnadsfri tjänst där du kan söka på alla som kandiderade till valet 2010 och se om de dessutom är verksamma inom olika företag.

Bland socialdemokratiska kandidater i höstens val har hela 2 835 personer uppdrag för olika företag. Bland moderaternas kandidater finns 8 757 ekonomiska intressen i företag. Totalt kandiderade 8 691 moderater till olika politiska uppdrag, enligt sammanställningen på 121.nu.

Vissa politiker ser ut att hinna med hur mycket som helst. Tidigare justitieminister Thomas Bodström (s) har visserligen precis blivit avpolleterad som riksdagsledamot efter att ha tagit bondpermis och åkt till USA.

Men hade han stannat hemma och fullgjort sitt uppdrag som riksdagsledamot och ordförande i riksdagens justitieutskott hade han tvingats dela sin tid mellan politiken och tre styrelseuppdrag för tre olika företag.

– Ur ett demokratiskt perspektiv är det viktigt att den här typen av information är tillgänglig för alla, därför är vi väldigt stolta över att ha tagit fram den här tjänsten, säger Jonathan Isacsson, vd på 121.nu.