Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hela Sverige blir lila för homosexuellas skull

- 19/10/2010, 12:38 -
Micke Kazarnowicz.
1 av 2

Micke Kazarnowicz.

2 av 2

Fler än 5 000 per dag ansluter sig till ett facebookevent till stöd för homosexuella ungdomar.

Micke Kazarnowicz, som tidigare bland annat arbetat som skolinformatör för RFSL, reagerade kraftigt när han läste om de fem amerikanska ungdomar, som uppmärksammats i USA den senaste tiden.

Fem ungdomar som alla tagit livet av sig på grund av det hat som mött dem som homosexuella - eller i vissa fall påstått homosexuella, vilket innebär att de uppfattats som bögiga.

– Jag blev ryckt ur min bubbla, säger han till Nyheter24.

Han bestämde sig då för att, med den amerikanska förlagan som inspiration, göra den 27 oktober till dagen då så många som möjligt "Bär något lila för att säga en självklarhet".

Budskapet är enkelt: Att visa de unga homosexuella som finns runt om i hela Sverige och vågar eller inte vågar komma ut att en förkrossande majoritet stöttar dem och välkomnar dem.

– Jag kunde se när jag jobbade som skolinformatör på vissas kroppsspråk hur de skruvade på sig. Hade halva deras lärarkår burit lila tror jag det hade gjort en otrolig skillnad. Lärarna har en väldigt stor roll, oavsett vad man är lärare i och det är framför allt de som jobbar med ungdomar som kan göra en skillnad med den här kampanjen.

Micke Kazarnowicz menar att väldigt många homo- och bisexuella fortfarande mår dåligt i Sverige och att självmordsfrekvensen, framför allt bland unga homosexuella män, är relativt sett väldigt hög.

Facebookaktivismen har emellanåt kritiserats som verkningslös och mest ett sätt att visa för sina kompisar att man har fina värderingar. Men Micke tror att kampanjen faktiskt kan göra skillnad.

– Är det för få gör det kanske ingen skillnad alls. Det är lite som en viskning, men om tillräckligt många viskar hörs det väldigt starkt, säger Micke Kazarnowicz till Nyheter24.

Som exempel kan nämnas det klipp som nu gör succé på youtube. Kommunpolitikern Joel Burns i Fort Worth i Florida talar direkt till unga homosexuella och berättar utifrån sina egna erfarenheter och försäkrar att det blir bättre.

Ett klipp som, till skillnad från de flesta anföranden i kommunpolitiken, nått miljontals tittare över hela världen.

– Det är i allra högsta grad ett exempel på hur sociala medier minskar avståndet mellan människor. Joel Burns pratade till ungdomar på ett helt annat sätt och inspirerade många med mig att göra något mer, säger Micke Kazarnowicz.

Han efterlyser samma typ av mod hos svenska politiker men tycker tvärtom att de blivit blinda.

– Här har vi i stället Tobias Billström som är öppet bisexuell men som i praktiken för sverigedemokraternas politik vad gäller migrationen, säger Kazarnowicz och pekar på det fall då en kenyansk kvinna som förföljts för att hon var lesbisk nekades asyl med motiveringen att hon borde ha accepterat att dölja sin läggning.

Med en vecka kvar till den 27:e - hur många vågar du hoppas ska delta och bära lila nästa onsdag?

– Drömmen vore en halv miljon. Potentialen finns där. I  går var det 90 000 inbjudna, idag är det 144 000 inbjudna, vi växer med fler än 5 000 varje dag.

Anslut dig till kampanjen här.

Se Joel Burns mycket engagerande anförande: