Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldts varning: Vi kan inte lämna Afghanistan

1 av 1

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter | 19/10/2010 15:48

"Knarkhandlare, terrornätverk och talibaner kan etablera sig."

Statsminister Fredrik Reinfeldt går nu ut och varnar för ett för tidigt svenskt trupptillbakadragande.

När han höll presskonferens på tisdagen konstaterade han att man inte kan sätta några definitiva slutdatum för den svenska insatsen i Afghanistan.

- Problemet med att för snabbt sätta årtal är att vi springer förbi läget på marken. Hur ser den civila delen ut? Hur säkra är vi på att det civila samhället är hållbart? Som sagt, om vi är för snabba med att lämna riskerar vi att det uppstår ett vakuum i landet, säger Fredrik Reinfeldt och påpekar att ett sådant vakuum innebär att "knarkhandlare, terrornätverk och talibaner kan etablera sig".

Fredrik Reinfeldt ska också träffa socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin på torsdag och söka stöd från oppositionen.

- Min ambition är att nå en uppgörelsen innan propositionen läggs den 4 november. Jag hoppas vi når en samsyn, den svenska närvaron är beroende av riksdagsstöd, säger Reinfeldt enligt Expressen.