Fildelningen ökar igen. Efter att förra året ha gått ner.
1 av 2
Fildelningen ökar igen. Efter att förra året ha gått ner. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
2 av 2
- Foto: .SE

Illegal fildelning ökar igen

Efter en nedgång under år 2009 ökar den illegala fildelningen på nytt.


INTERNET. En dagsfärsk rapport avslöjar att fildelningen ökar igen - efter förra årets glädjebesked för musikindustrin.

– Utbudet på de legala tjänsterna behöver bli bättre, säger projektledare Janne Elvelid till Dagens Nyheter.

Under tisdagen släpper Elvelid tillsammans med sina forskarkollegor rapporten Svenskarna och internet 2010 från World Internet Institute.

Var femte svensk ägnar sig åt fildelning, enligt rapporten.

Andelen har ökat det senaste året, från 17,6 procent 2009 till 20,0 procent i år.

Siffrorna bygger på en telefonenkät med 2 000 svenskar i åldern 16 och uppåt. Man vet visserligen inte exakt hur stor del av materialet som är illegalt, men man tittar särskilt på dem som laddar ner från till exempel Pirate Bay - där en stor del av filerna bedöms vara upphovsrättsskyddade.

– Vi utgår ifrån att en stor del består av illegl nedladdning, säger Janne Elvelid, projektledare på stiftelsen .SE som publicerar rapporten, till DN.

Efter ett par år med vikande siffror har nedladdningen alltså ökat igen - trots Ipredlagen och legala tjänster som Spotify.

– Vi trodde förra året att de lagliga alternativen blivit så bra att de kunde konkurrera med illegala alternativ men vi kan konstatera att de har tufft att göra det, de räcker inte riktigt till än. Utbudet av film och musik måste bli bättre, det är fortfarande långt ifrån vad man kan hitta via Pirate Bay, säger Janne Elvelid till DN.

Trots den dystra statistiken tjänar musikindustrin mer pengar. Första halvåret 2010 innebar ett trendbrott: försäljningen steg med 1,7 procent efter en lång tids nedgång, enligt branschorganet Ifpi.

Försäljningen på nätet har mer än fördubblades och står nu för nästan en tredjedel.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!