Vänsterpartiet hoppar av samtalen om Afghanistan

- 01/11/2010, 08:31 -
Lars Ohly uppger att vänsterpartiet lämnar sjupartisamtalen om den svenska truppens framtid i Afghanistan.
1 av 2

Lars Ohly uppger att vänsterpartiet lämnar sjupartisamtalen om den svenska truppens framtid i Afghanistan.

Anders Wiklund/Scanpix

I förra veckan pausade de rödgröna partierna sitt samarbete.
2 av 2

I förra veckan pausade de rödgröna partierna sitt samarbete.

Tomas Oneborg / SCANPIX

Vill inte längre diskutera trupptillbakadragande med regeringen och de andra rödgröna.

STOCKHOLM. Vänsterpartiet hoppar av sjupartisamtalen om framtiden för den svenska truppen i Afghanistan och ställt sig på läktarplats.

I ett långt brev på vänsterpartiets sajt förklarar partiledaren Lars Ohly varför.

”Solidariteten med världens folk och kampen för fred och mänskliga rättigheter är en av de viktigaste frågorna för Vänsterpartiet. Vårt arbete för en generös flyktingpolitik, mot krig och ockupation och för en rättvis värld är en grundbult i Vänsterpartiets politik” skriver Lars Ohly på hemsidan.

"Ta hem de svenska trupperna, så snart som det är möjligt att genomföra på ett ansvarsfullt sätt, och öka det civila biståndet", är Ohlys recept.

Han tycks också sörja det rödgröna samarbetet, som i förra veckan tog en paus och vars politik Lars Ohly beskriver som "överenskommelser om utrikes- och flyktingpolitik som skulle ha gett Sverige en tätposition i världen när det gäller arbetet för fred och mänskliga rättigheter.”

Vänsterledaren menar att samtalen mellan riksdagens samtliga partier förutom sverigedemokraterna inte alls har samma potential och Ohly tror att regeringen i själva verket försöker tröska igenom en förlängning av uppdraget.

”Det kan som bäst kan resultera i att Sverige kommer att ha trupper kvar i Afghanistan efter 2014, bara med en lite annan inriktning”, skriver han.

– Vår bedömning har hela tiden varit att regeringen kommit med väldigt svaga formuleringar, säger Lars Ohly till nyhetsbyrån TT.