- Foto: Jim Seamoore/AP/Scanpix

Elev kallades "neger" - skolan gjorde ingenting

Nu får pojken 75 000 kronor i skadestånd efter att skolan sagt att mobbningen är "hans eget ansvar".


VÄSTSVERIGE. Orden har ekat efter honom i skolkorridoren sedan årskurs tre. ”Neger”, ”nigger”, ”blatte”, ”negerjävel” och ”svartskalle”. Men skolan gjorde ingenting och pojken drevs till självmordstankar.

Nu får han - efter att diskrimineringsombudsmannen, DO, nått en förlikning med den västsvenska kommunen där pojken gått i skola - 75 000 kronor i skadestånd.

Vid upprepade tillfällen har pojkens föräldrar varit i kontakt med skolan för att få dem att sätta punkt för den rasistiska mobbningen. Men i stället menar skolan att eleven har sig själv att skylla.

– Det blir så när man går och retar andra och är så kaxig. Det är precis så som du har gjort mot andra, så nu vet du hur det känns, ska responsen ha varit, enligt föräldrarna - även de gånger då han själv inte gjort något.

Till slut drevs pojken in i självmordstankar.

– Han orkar inte leva med att alltid få skulden för allt, och att det är acceptabelt att andra få ge sig på honom och kränka honom, skriver hans föräldrar i anmälan.

2007 anmälde också skolkuratorn skolans beteende till polismyndigheten, skriver Dagens Nyheter. Måttet var rågat, menade kuratorn, när skolans biträdande rektor skrikande skällde ut pojken, som just blivit hotad till livet.

Enligt överenskommelsen med DO medger nu kommunen att man som huvudman brustit i sina skyldigheter enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (BEL).

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.