Måndag 19 Apr
Stockholm

Elev kallades "neger" - skolan gjorde ingenting

Nu får pojken 75 000 kronor i skadestånd efter att skolan sagt att mobbningen är "hans eget ansvar".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄSTSVERIGE. Orden har ekat efter honom i skolkorridoren sedan årskurs tre. ”Neger”, ”nigger”, ”blatte”, ”negerjävel” och ”svartskalle”. Men skolan gjorde ingenting och pojken drevs till självmordstankar.

Nu får han - efter att diskrimineringsombudsmannen, DO, nått en förlikning med den västsvenska kommunen där pojken gått i skola - 75 000 kronor i skadestånd.

Vid upprepade tillfällen har pojkens föräldrar varit i kontakt med skolan för att få dem att sätta punkt för den rasistiska mobbningen. Men i stället menar skolan att eleven har sig själv att skylla.

– Det blir så när man går och retar andra och är så kaxig. Det är precis så som du har gjort mot andra, så nu vet du hur det känns, ska responsen ha varit, enligt föräldrarna - även de gånger då han själv inte gjort något.

Till slut drevs pojken in i självmordstankar.

– Han orkar inte leva med att alltid få skulden för allt, och att det är acceptabelt att andra få ge sig på honom och kränka honom, skriver hans föräldrar i anmälan.

2007 anmälde också skolkuratorn skolans beteende till polismyndigheten, skriver Dagens Nyheter. Måttet var rågat, menade kuratorn, när skolans biträdande rektor skrikande skällde ut pojken, som just blivit hotad till livet.

Enligt överenskommelsen med DO medger nu kommunen att man som huvudman brustit i sina skyldigheter enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (BEL).

Kommentera
Kopiera länk
Dela