Torsdag 20 Jan
Stockholm

Allt fler mammor kidnappar barn

OBS! Bilden har inget samband med artikeln.
OBS! Bilden har inget samband med artikeln. Foto: Junji Kurokawa/AP/Scanpix

1 430 barn är anmälda som kidnappade. Mamman oftast gärningsman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Allt fler barn kidnappas av den ena föräldern. Och förövaren är oftast - mamman.

– Egenmäktighet med barn, som det heter, är ett av få brott där kvinnor är överrepresenterade, säger Leif Petersson, statistiker vid Brottsförebyggande rådet, Brå, till tidningen Metro.

Förra året anmäldes rekordmånga barnkidnappningar. Och i år är det ännu fler.

I oktober hade 1 430 barn anmälts som bortrövade.

Det är mer än dubbelt så många som för tio år sedan.

Enligt Maarit Jäterä-Jareborg, professor i internationell privat- och processrätt vid Uppsala universitet, beror kvinnors överrepresentation i brottsstatistiken på att det är mycket vanligare att kvinnor flyttar hit för kärleken än män.

– En orsak till att barnkidnappningar ökar är just att familjebildning över gränserna blivit vanligare, säger hon till Metro.

Kvinnorna flyttar helt enkelt hem - tar barnen med sig och går under jorden.

Och då är det svårt att hitta dem utan att få till stånd ett samarbete med respektive lands polis. Särskilt besvärligt blir det om landet i fråga inte är anslutet till Haagkonventionen.

– Det gäller bland annat Ryssland och flera länder i Mellanöstern, och i dessa fall är vi ganska tandlösa. För att klara upp svårigheterna krävs det att landet hjälper oss och sätter sin polis i arbete, säger Anders Jörle, presschef på utrikesdepartementet, till Metro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela