Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tänker inte överlämna sig

- 22/11/2010, 13:27 -
Nu är Julian Assange en efterlyst man.

Nu är Julian Assange en efterlyst man.

Lennart Preiss/AP/Scanpix

Wikileaks grundare, Julian Assange, tänker inte överlämna sig till svensk polis - oavsett hur hovrätten ställer sig till häktningen.

LONDON/STOCKHOLM. Under måndagen ska Svea hovrätt ta ställning till Julian Assanges överklagan av fredagens häktningsbeslut.

Men oavsett hur det går har Wikileaks frontfigur inga planer på att överlämna sig själv till svensk polis.

– Vi ska titta på häktningsbeslutet och se om det är giltigt, säger hans brittiske advokat Mark Stephens till Expressen.

Julian Assange är sedan Stockholms tingsrätt i fredags lät häkta honom i hans frånvaro internationellt efterlyst. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Advokaten Mark Stephens vill inte heller berätta var Assange befinner sig. Om häktningen går igenom säger han:

– Då sker det vanliga tillvägagångssättet att de presenterar en efterlysning som är lagligt korrekt. Vi får se om Marianne Ny (överåklagaren, reds anm) klarar det, säger han till Expressen.

Stephens hävdar på nytt att Assange flera gånger erbjudit sig att låta sig förhöras - till exempel på den svenska ambassaden i London.

Advokaten menar att det inte finns någon förpliktelse för honom att inställa sig för förhör i Sverige.

– Nej, inte enligt engelsk lag, inte enligt europeisk lag.