Tisdag 25 Jan
Stockholm

Tekniktull får tuff kritik: "Min Ipad är en dator"

1 av 4
I dag räknas Ipaden som dator. Men i morgon kan den vara en mediespelare.
2 av 4
I dag räknas Ipaden som dator. Men i morgon kan den vara en mediespelare. Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Är Ipaden en dator? Det påverkar såväl tullsatsen som säkerhetsrutinerna när du flyger med din handdator.
3 av 4
Är Ipaden en dator? Det påverkar såväl tullsatsen som säkerhetsrutinerna när du flyger med din handdator. Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Nu vill Stockholms handelskammare ha mindre godtyckliga regler för vad som förtullas hur.
4 av 4
Nu vill Stockholms handelskammare ha mindre godtyckliga regler för vad som förtullas hur. Foto:

Tills vidare har tullen bestämt att Ipaden ska räknas som en dator. Men när som helst kan det ändras - och de hajpade handdatorerna bli mycket dyrare för konsumenterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ska Ipaden förtullas som dator?

Om tullverket anser att Ipaden är en dator blir tullen noll, men klassificeras den som en mediespelare blir tullen 13,9 procent. Det tycker Stockholms handelskammare är orimligt och protektionistiskt. Därför har de lanserat facebookkampanjen My Ipad is a computer.

Andra grupper verkar tvärtom för att Ipaden inte ska räknas som dator för att slippa ta upp den i säkerhetskontrollen och låta den röntgas separat från övrigt bagage när man ska ut och flyga.

Enligt gällande regelverk kostar det olika mycket att föra in olika typer av teknikprylar i landet. Medan tullen är noll procent för en dator ligger den på 13,9 procent för en Ipod och andra mediespelare.

Tullverket har för tillfället bestämt att den nya Ipaden ska klassas som en dator - och därmed nolltullas. Men beslutet är provisoriskt och kan när som helst ändras.

Nu har Stockholms handelskammare precis lanserat en ny kampanj på Facebook - Min Ipad är en dator. för att stoppa godtyckligheten.

– Alla varor som ska in över Sveriges gräns ska klassificeras och det bestämmer tullverket. Är det en kaffekopp eller är det en dator? På teknikområdet kommer produkter som är flera saker samtidigt och då är godtyckligheten total, säger Maria Rankka, som är vd på Stockholms handelskammare, till Nyheter24.

Egentligen tycker Maria Rankka att alla tullar borde avskaffas.

– Om alla tullar vore noll som de är på bärbara datorer så skulle problemet försvinna. Men det kanske är väl radikalt även om det vore önskvärt. Tills vidare får vi hoppas på regler som är rimliga och går i hand med den tekniska utvecklingen, säger hon.

EU måste koppla ett grepp och göra reglerna enklare och mer moderna.

Just EU har än så länge inte fattat något beslut om vad Ipaden ska räknas som. Men den brittiska tullen har klassificerat Apples senaste hajpprodukt som en dator.

– Svenska tullen har inte fattat något beslut än så länge, men de svaga uttalanden jag har sett är att man ska ta häng på Storbritannien, förklarar Maria Rankka.

Alltså kan svenska teknikkonsumenter än så länge andas ut. Men det gäller att skynda sig med Ipadimporten - innan tullen eventuellt ändrar sig. Och än så länge finns ju inte handdatorn i svenska butiker.

Stockholms handelskammare tycker att reglerna måste bli tydligare framöver.

– Problemet är ju större än Ipaden. Det har varit diskussioner om vad smartphones är för något. Ska de klassas som teveapparater? Den här utvecklingen på teknikområdet pågår ju hela tiden, säger Maria Rankka, som precis själv importerat en Ipad.

– Ipaden är en efterlängtad produkt. Jag köpte en själv för några veckor sedan på flygplatsen Schiphol i Amsterdam och den kommer säkert slå igenom stort i Sverige. Förhoppningsvis landar tullen i att det är en dator, det gynnar oss konsumenter och handeln generellt.

Hur mycket tull betalade du själv när du importerade?

– Jag tror inte att jag gjorde något olagligt, jag förde en Ipad från ett EU-land till ett annat. Men jag förtullade inte, avslöjar Maria Rankka för Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela