Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Paypal blockerar Wikileaks

- 04/12/2010, 15:53 -
1 av 3

PayPal

2 av 3

Wikileaks

3 av 3

Twitter

Nu har Wikileaks vare sig en fungerande sajt eller chans på ekonomiskt bistånd från användarna.

INTERNET. Nätbetalningstjänsten Paypal har för gott blockerat Wikileaks konto "på grund av brott mot Paypals användarpolicy, som stadgar att vår betalningstjänst inte får användas till aktiviteter som uppmuntrar, främjar, underlättar eller instruerar andra att engagera sig i illegala aktiviteter", skriver Paypal i ett uttalande.

– Vi har underrättat kontoägaren om denna aktion, säger man vidare.

Häromdagen släckte nätbokhandeln Amazon.com, som efter hackerattacken häromveckan blev ett nytt hem för Wikileaks servrar, sajten och har slutat erbjuda Wikileaks tillgång till företagets cloudtjänster.

Ytterligare en domänhanterare har slutat att erbjuda sina tjänster liksom en del hostingföretag.

Wikileaks står nu utan så kallad DNS - vilket gör att man inte kommer in på sajten om man inte skriver in IP-numret i adressfältet. Och utan möjlighet att ta emot bidrag från allmänheten via Paypal.

Man kan fortfarande skicka kontanter via brev eller sätta in pengar på Wikileaks bankkonto, men det smidigaste sättet för nätanvändare är nu inte längre tillgängligt.

Wikileaks hävdar på Twitter att det är den amerikanska regeringen som med påtryckningar tvingat Paypal att stänga ner sajtens konto.

Och onekligen tycks det som att amerikanska myndigheter till slut funnit en metod att stoppa Wikileaks.

Även om det fortfarande går att donera pengar och besöka sajten - via "bakvägen" - är trösklarna väsentligt högre och sajten lär tappa massiva mängder trafik liksom stora summor pengar.