Men att regeringen varit långsam med att jobba för sanktioner mot Iran.
1 av 4
Men att regeringen varit långsam med att jobba för sanktioner mot Iran. - Foto: Hussein Malla/Scanpix
Filippa - ett halvt steg före Fredrik.
2 av 4
Filippa - ett halvt steg före Fredrik. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Enligt en amerikansk diplomatrapport, som läckt ut via Wikileaks, är det Filippa Reinfeldt som bossar.
3 av 4
Enligt en amerikansk diplomatrapport, som läckt ut via Wikileaks, är det Filippa Reinfeldt som bossar. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Vem har "byxorna på sig" i familjen Reinfeldt?
4 av 4
Vem har "byxorna på sig" i familjen Reinfeldt? - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

"Filippa bossar statsministern"

Wikileaks avslöjar diplomatrapport om Fredrik Reinfeldt och hans regering: "Ett förbryllande gäng."


Det här är Filippa och Fredrik

Filippa Désirée Amanda Cay Reinfeldt, född Holmberg den 14 juni 1967 i Skeppsholms församling i Stockholm, gick som som 13-åring med i MUF och värvades senare av Gunnar Hökmark till Timbro.

Under MUF:s första telemarketingsatsning, 1991, träffade hon Fredrik Reinfeldt. Hon sägs ha varit den som uppmanade honom att utmana dåvarande MUF-ordföranden Ulf Kristersson, som hade handplockat henne till kampanjstaben, om ledarskapet.

De gifte sig 1992 och har tre barn tillsammans.

Filippa är i dag finanslandstingsråd i Stockholms län. Hennes medarbetare Cherine Khalil drev tidigare den uppmärksammade bloggen Filippa och jag.

Enligt en fyra sidor lång rapport från den amerikanska ambassaden i Stockholm, inför statsminister Fredrik Reinfeldts möte med president Barack Obama i Vita huset den 2 november förra året, styrs statsministern av sin hustru Filippa Reinfeldt.

Av rapporten framgår också att USA tycker att "Reinfeldt och andra ledande svenska utrikespolitiker är ett förbryllande gäng".

Det framgår av dokument som Wikileaks läckt och som Aftonbladet tagit del av.

"Ibland är de snabba att ta en överraskande hård linje (som med Rysslands invasion av Georgien) och ibland är de så långsamma att de får EU:s beslutsfattande att stanna av (som med EU:s autonoma sanktioner mot Iran)", står det i rapporten.

Dessutom skildras den dammsugande familjepappan Reinfeldt som reserverad och i händerna på hustrun Filippa.

"Hon är hans närmaste förtrogna och formar sannolikt hans politiska åsikter. De träffades i MUF och hon har haft stort inflytande i att styra Reinfeldts politiska kampanjer."

Om hans privatliv i övrigt är inte mycket känt konstaterar rapportörerna på USA-ambassaden.

"Till och med moderata partimedlemmar vet väldigt lite om Reinfeldts privatliv. Han framställer sig själv som en i grunden ödmjuk familjefar."

Den svenske statsministern är försiktig med alkohol och när han väl dricker undviker han starksprit, slår den amerikanska rapporten fast.

Man tar också fasta på att han talar mycket om klimatfrågan och att han ofta låter sina ministrar synas i stället för att själv ta plats.

Han undviker konfrontationer och styr helst i kulisserna. Men han är förmögen att fatta viktiga och tuffa beslut om så krävs.

/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.