Unga pistolhotades - tvingades utpressa

- 09/12/2010, 15:26 -
Och tvingade dem att begå bedrägerier i diverse butiker.
1 av 2

Och tvingade dem att begå bedrägerier i diverse butiker.

DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

De två anhållna närmade sig ungdomarna vid köpcentra i Malmöområdet.
2 av 2

De två anhållna närmade sig ungdomarna vid köpcentra i Malmöområdet.

Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Ungdomarna tvingades under hot med skjutvapen köpa och teckna abonnemang på elektronikprodukter för 10 000-tals kronor.– Det rör sig om obehaglig brottslighet.

MALMÖ. Vanliga ungdomar som fördrivit tid vid köpcentrum har dragits in i grova bedrägerihärvor av totalt hänsynslösa män som hotat dem med skjutvapen.

Två män är nu anhållna, skriver Skånskan. Båda är misstänkta för bland annat olaga tvång och bedrägeri.

– Det rör sig om grov och obehaglig brottslighet som verkar väl organiserad, och vi tror att det finns fler inblandade, säger Magnus Nilsson på Malmöpolisens bedrägerirotel, till tidningen.

De två anhållna är 19 och 21 år gamla.

Det var i förra veckan som ett av brottsoffren - en 19-årig man - anmälde utpressningen till polisen.

– Vi är ännu i inledningsskedet men har 10-15 brott av det här slaget, antingen fullbordade eller försök, säger Magnus Nilsson till Skånskan.

Ungdomarna har oftast plockats upp i anslutning till köpcentra och med skjutvapen tvingats gå med på männens krav: att teckna abonnemang och köpa prylar för 10 000-tals kronor. De drabbade har ibland tvingats åka med männen i bil till olika butiker i Malmöområdet.

– Männen bakom hoten har hållit sig i bakgrunden vid besöken i butikerna men har förhoppningsvis kommit med på någon övervakningsfilm, säger Magnus Nilsson till Skånskan.

Brottsoffren har nu hamnat i en mycket knepig sits.

– Troligen kommer de inte att åtalas, men de har skrivit på avtal som det är väldigt svårt att komma ur, konstaterar Magnus Nilsson. En av dem fick nyligen en faktura på 30 000 kronor.

Båda anhållna nekar till brott - även om den yngre av dem själv beskriver sig som "yrkeskriminell".