Polis bröt ung kvinnas arm - frias

- 10/12/2010, 16:17 -
En polisman omhändertog en ung kvinna som han misstänkte hade plankat. OBS! Polismannen på bilden har inget samband med artikeln.
1 av 3

En polisman omhändertog en ung kvinna som han misstänkte hade plankat. OBS! Polismannen på bilden har inget samband med artikeln.

Pontus Lundahl / SCANPIX

Utanför spärrarna vid Åhléns City, T-Centralen, såg han två kvinnor "fiffla med något".
2 av 3

Utanför spärrarna vid Åhléns City, T-Centralen, såg han två kvinnor "fiffla med något".

Ola Henriksson / SvD / SCANPIX

Den 19-åriga kvinnan plockades in i "avräkningsrummet". När hon kom ut var hennes arm bruten. Polismannen frias.
3 av 3

Den 19-åriga kvinnan plockades in i "avräkningsrummet". När hon kom ut var hennes arm bruten. Polismannen frias.

Bertil Ericson / SCANPIX

19-årig kvinna misstänktes ha lånat ut sitt SL-kort vid tunnelbanespärrarna. Hon drogs in i ett insynsskyddat utrymme och kom ut med en bruten arm. Nu frias polisen.

STOCKHOLM. Den 19-åriga kvinnan skulle tillsammans med sin pojkvän och en tjejkompis ner i tunnelbanan vid T-Centralen.

När en polis uppmärksammade att hon "fifflade med något" utanför spärrarna misstänkte han att hon lånat ut sitt SL-kort till tjejkompisen - och grep han tag i henne.

– Ta inte tag i mig snutjävel, skrek hon.

Kvinnan menar att hon svarat otrevligt eftersom han frågat otrevligt. Polismannen uppger att han försökt avvisa henne, men bestämt sig för att omhänderta henne eftersom det inte gick.

Polisen vred upp armarna bakom hennes rygg och förde in henne till ett insynsskyddat rum i anslutning till tunnelbanan. Det så kallade avräkningsrummet.

Inne i rummet knuffade han ner henne på en stol. Enligt kvinnan ska han ha sparkat henne på benet för att hon skulle sätta sig ner och dragit henne hårt i håret bakifrån.

Polisens version är att 19-åringen satte sig på en stol inne i ett förrum till avräkningsrummet, att hon nästan med en gång reste sig upp och därefter vägrade sätta sig igen.

Han höll hennes arm snett bakom ryggen så att hennes hand var i höjd med ländryggen samtidigt som han la höger hand på hennes axel.

– Hon gjorde sig tung och föll mot golvet, uppger polismannen.

Med ett dovt ljud föll hon mot golvet och han förstod att hon måste ha skadat sig. Han menar att hon måste ha gjort en rotationsrörelse i samband med fallet.

Polismannen nekar till att han dragit henne i håret.

Enligt kvinnan var det två poliser som höll fast henne.

Efter fallet och armskadan körde polisen in 19-åringen till sjukhus.

Stockholms tingsrätts dom föll under fredagen.

Förutom olaga frihetsberövande och misshandel åtalades polismannen också för dataintrång, efter att utan tillstånd ha kollat upp olika anmälningar mot poliser, bland annat den 19-åriga kvinnans anmälan mot honom själv.

19-åringens "berättelse stöder i allt väsentligt åklagarens talan. När det gäller frågan om hur NN skadat armen ger rättsläkaren också stöd åt hennes berättelse", skriver tingsrätten i sin dom.

Ändå frias polismannen för misshandel eftersom det inte bortom rimligt tvivel anses vara styrkt att polismannen använt övervåld.

Också åtalet om dataintrång ogillas, trots att polismannen erkänt att han varit inne i databasen. Domstolen menar att det inte kan uteslutas att polisen kollat uppgifterna i tjänsten.

Dessutom anser tingsrätten att det åligger polismyndigheten att bättre skydda datahanteringen mot olovligt intrång.

Domen får hård kritik av bland annat organisationen Planka.nu, som menar att misstankar om att någon har plankat inte legitimerar övervåld från polisens sida.

– Biljettkontrollen är en privatiserad verksamhet som sköts av Securitas, polisen borde syssla med riktiga brott i stället, säger Christian Tengblad från Planka.nu.