Sju av tio för kärnkraftsplanen

Alliansens kärnkraftsuppgörelse får stöd av svenska folket.


Sju av tio medborgare anser att regeringens energiuppgörelse är bra eller mycket bra, visar en snabbmätning som Novus Opinion genomförde på torsdagen på beställning av Nätverket för framtidens energi.

– Jag tror att vår uppgörelse representerar rätt mycket av vad svenska folket tycker. De vill ha kärnkraft, men den ska vara säker, och vill ha förnyelsebart samtidigt, säger centerledaren Maud Olofsson.

– Även om kärnkraften inte är min favoritenergikälla får jag respektera att det finns folk som tycker det och att de vill ha en modern teknik.

Hon är inte förvånad över det starka stödet för kärnkraft eftersom det brukar öka desto längre bort vi kommer från en olycka.

En fråga i undersökningen löd "Regeringen har nu presenterat en uppgörelse om energipolitiken som bland annat innebär att ambitionen för vindkraftsutbyggnaden tredubblas från 10 till 30 terrawatt-timmar och att det ska vara möjligt att ersätta dagens gamla kärnkraftsreaktorer med moderna. Vad är din allmänna uppfattning om denna uppgörelse. Är det att den är. . .?"

Mycket bra, svarade 25 procent. Bra, svarade 45 procent. Dåligt eller mycket dåligt, svarade 12 procent.

En annan fråga löd "Anser du att det ska vara möjligt att ersätta dagens gamla kärnkraftsreaktorer med nya på samma plats eller anser du inte det?"

Ja, det ska vara möjligt, svarade 57 procent. Nej, det ska inte vara möjligt, svarade 28 procent. Vet ej, svarade 15 procent.

Svaren visade också att fackliga medlemmar och väljare som är osäkra i regeringsfrågan, i stort sett tyckte som allmänheten i dessa frågor.

Novus Opinion påpekar att resultaten ska tolkas med viss försiktighet vid sådana här extremt korta mätperioder.

Bakom Nätverket för framtidens energi står facken IF Metall, Pappers, Elektrikerna och Seko samt branschorganisationer på arbetsgivarsidan: Jernkontoret, SveMin (gruvindustrin, Plast- och kemiföretagen) och Teknikföretagen. Nätverkets syfte är att bilda opinion för en bred energipolitisk överenskommelse över blockgränsen. En utgångspunkt är att kärnkraften ska utvecklas, inte avvecklas.

Novus Opinion telefonintervjuade 1 000 personer över 18 år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!