Polisens nya rutiner vid gripanden

- 14/12/2010, 10:06 -
Johan Liljeqvist, 24, dog i polisens grepp 2008.
1 av 4

Johan Liljeqvist, 24, dog i polisens grepp 2008.

Polisen/privat

I maj 1995 dog Osmo Vallo på ett polishäkte i Karlstad efter att poliser på ett liknande sätt suttit på hans rygg och skurit av andningsvägarna.
2 av 4

I maj 1995 dog Osmo Vallo på ett polishäkte i Karlstad efter att poliser på ett liknande sätt suttit på hans rygg och skurit av andningsvägarna.

Scanpix

Under de senaste 25 åren har 30 personer dött i polisens grepp.
3 av 4

Under de senaste 25 åren har 30 personer dött i polisens grepp.

Polisen

4 av 4

Polishögskolan

Nyligen dog en 21-årig man i polisens grepp i Karlstad. 2008 dog Johan Liljeqvist, 24, efter ett våldsamt polisingripande. Och några år dessförinnan Osmo Vallo. Nu inför polisen nya rutiner.

Den 19 april 2008 var Johan Liljeqvist, 24, var på en fest i Gamlestaden i Göteborg tillsammans med sin tjej.

På vägen hem blev han arg efter att ha bråkat med flickvännen - dessutom var han påverkad av LSD.

När han slog in bakrutan på en bil blev han upplockad av polisen. Fyra fem av dem håller ner den unge mannen på marken, kopplar ett polisgrepp på honom och sprutar honom i ansiktet med pepparsprej.

– Jag sätter mig längst in med honom så att jag har ju hans huvud under mina fötter, vittnar en av piketpoliserna, som har sjukvårdsutbildning.

Han kräks och förs medvetslös till Östra sjukhuset.

En vecka senare är han död.

För bara några veckor sedan återupprepas i princip samma historia i Karlstad. En 21-åring med självskadebeteende tas om hand och förs kopplad i ett polisgrepp till sjukhus. En vecka senare dör han.

Efter att Sveriges Radios Ekotredaktion gått igenom polisens hanterande av Johan Liljeqvist och ett 30-tal andra ingripanden tillsatte polishögskolan en utredning om polisingripanden. Nu har gruppen kommit med en rapport.

Den leder till att instruktionerna vid omhändertagande ska ändras.

I 30 fall har misstänkta avlidit i samband med polisingripande under de senaste 25 åren. Gemensamt för samtliga dödsfall är att det har förekommit en långdragen och intensiv kamp.

Christer Nyberg vid polishögskolan varnar för ingripanden som drar ut på tiden. Särskilt livsfarligt är det när gripna ligger på magen med en polisman som sitter ovanpå.

– Det är ju kunskapen om att människor har avlidit i de ingripanden som poliser och kanske annan personal inom rättsväsendet har varit utsatt för. Och vill vi ju absolut inte att något sådant här ska inträffa, då måste vi ju se om det finns några pedagogiska möjligheter att göra våra instruktioner ännu tydligare, säger Christer Nyberg, studierektor på polishögskolan, till Göteborgs-Posten.

Björn Afzelius låt "Vem dödade Carlos?" Till minne av Osmo Vallo: