Polis åtalas för misshandel

Polismannen pepparsprejade en 44-årig man som hade handfängsel.


ÖVERKALIX. Det var i somras som 44-årige Lasse Nilsson besökte Överkalix marknad tillsammans med flickvännen.

– Det var så lång kö till bajamajorna att jag gick till älven för att kissa i stället. Jag hade druckit en öl. När jag kom upp igen möttes jag av polisen, säger han till Kuriren,

Polisen brottade ned Nilsson och satte på honom handfängsel. Totalt var det fyra poliser som brottade ned honom. Flera personer bevittade händelsen.

– När jag låg ned hörde jag någon ropa "spreja honom", och då kom en tredje polis och sprejade mig i ansiktet med pepparsprej, berättar han, enligt Kuriren.

Enligt Nilsson var det hela oprovocerat, eftersom han inte gjorde något motstånd. Sedan pepparsprejades han ytterligare en gång.

– Det kändes fruktansvärt. Jag var chockad och skamsen. Det sved så otroligt i ögonen att jag bad om vatten. Men de bad mig bara att hålla käft och ropade åt varandra "Nu lyfter han på huvudet, spreja honom", menar Nilsson.

Polisen som pepparsprejade honom har nu åtalats. Vice chefsåklagaren vid riksenheten menar att det rör sig om misshandel, då Nilsson var belagd med handfängsel. Han kan också dömas för tjänstefel. Polisen nekar till brott.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!