"Hellre rasistisk polis som tar fast buset"

Det blir inget åtal mot de rasistiska poliserna i Rosengård. Bra eller dåligt? Det här skrivs i bloggosfären.


Efter att filmen med de rasistiska poliserna i Rosengård läckt och kablats ut över nätet har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Och efter att åklagaren beslutade att utredningen av polisskandalen i Rosengård läggs ner har debatten fullkomligt exploderat. Inte minst i kommentarsfälten här på Nyheter24. Somliga anser att polisen "endast talade sanning".

"Förr blev man åtalad när man ljög. Nuförtiden åtalas folk när de talar sanning", anser signaturen Gottfrid i sin kommentar till den här artikeln på Nyheter24.

Bloggaren Alla dessa åsikter tycker att de rasistiska uttalanden har ställt det verkliga problemet i skuggan.

"Visst, det var korkade och smårasistiska uttalanden. Men hellre snutar som pratar strunt men tar fast buset än politiska korrekta konstaplar som aldrig lämnar stationen. Om man nu måste välja. Och tyvärr måste man kanske det."

Men många kritiska röster höjs och sprids i bloggosfären.

"Det verkar vara väldigt svårt att få en polis åtalad för någonting överhuvudtaget. En vanlig svensson som fäller sådana här kommentarer skulle bli åtalad för hets mot folkgrupp", skriver Mats Hagberg.

"Det här är en skam för rättsväsendet. Om polisen staten, rätten och polisen inte vågar granska sina egna, hur ska deras skamfilade rykte återupprättas?" frågar sig Kritikerbloggen.

Utsiktfrånhöjden tycker däremot att det absolut inte kan vara hets mot folkgrupp.

"Att det inte är en brottslig handling (ex hets mot folkgrupp) är solklart eftersom de rasistiska sakerna sagts i en bil kollegor emellan. Att få säga vad man vill (även de mest korkade saker) till någon annan i enrum måste vara en självklar rättighet."

Signerartkjellberg håller med utsiktfrånhöjden men vill flytta fokus från den rättsliga biten till polischefens agerande.

"Det som idag kan uppröra mig är att polismästare Ulf Sempert, som igår till synes frustade av ilska över vad jag uppfattade som något han just blivit medveten om, idag har förklarat att så inte alls var fallet.

Man kan inte som polismästare ena dagen vara heligt förbannad för att nästa dag erkänna att denna upprördhet nog inte var så heligt stor som det framställdes."

Another FU Blog ger uttryck för ett skrämmande framtida scenario som en konsekvens av att åtalet mot poliserna lagts ner.

"Jag skulle gissa på att det kommer ta hus i helvete i Rosengård och säkert andra förorter med mycket invandrare. Hoppas jag har fel."

Och slutligen – precis som hälften av Aftonbladets läsare tycker och som Petter Larsson tar upp – handlar det om en hat- och hotkultur som finns inom poliskåren. Trots att inte hela poliskåren är rasistisk kommer allting inte bli bättre av att plocka bort några rötägg, resonerar Petter Larsson.

"Hat- och hotkulturen måste brytas. Polisen måste fås att begripa att även kvinnor, kommunister och invandrare är deras uppdragsgivare – folket", avslutar Larsson.

Se polisens film från Rosengård:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.