Fredag 14 Maj
Stockholm

Svensk misstänkt för terrorbrott i Uganda

En svensk kvinna greps misstänks för terrorbrott i Uganda förra veckan.
1 av 3
En svensk kvinna greps misstänks för terrorbrott i Uganda förra veckan. Foto: Stephen Wandera/AP/SCANPIX
Under fotbolls-VM briserade två bomber som krävde 74 människors liv.
2 av 3
Under fotbolls-VM briserade två bomber som krävde 74 människors liv. Foto: Sayyid Azim/AP/SCANPIX
För två veckor sedan skakades den ugandiska huvudstaden av ett bombattentat. 26 människor dog.
3 av 3
För två veckor sedan skakades den ugandiska huvudstaden av ett bombattentat. 26 människor dog. Foto: Sayyid Azim/AP/SCANPIX

En 18-årig man greps tillsammans med en kvinna - som utpekas som al-Shabaab-ledare - och ytterligare en man. Samtliga misstänkts för terrorism.– Polisen har fått information om att de skulle plantera bomber i Kampala, säger en källa till tidningen Daily Monitor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KAMPALA. Det var i onsdags som svensken greps tillsammans med ytterligare två personer när de var på väg från Nairobi till Kampala.

Bussen stoppades efter ett anonymt tips i staden Busia och de misstänkta terroristerna - två med arabiska pass och en som hade både svenskt och kenyanskt pass - greps.

– Alla passagerare ombord ombads att visa upp sina identitetshandlingar. Somalierna verkade inte bekymrade men när poliserna kollade upp dem uppstod misstankar. Vi var tvungna att föra ut dem från bussen för att förhöra dem närmare, säger Diana Nandaula till Daily Monitor.

Polisen hade fått kännedom om att personerna tillhör den terrorstämplade gruppen al-Shabaab och att de var på väg till Kampala för att utföra olika attentat för organisationen.

Svensken har nu förts vidare till Kampala där han kommer att förhöras.

– Polisen har lämnat dem vidare till kriminalpolisen i Kampala för att ta reda på varför de var på väg till Uganda under olika namn, säger polischefen Philip Acaye, till tidningen.

Så sent som för två veckor sedan dog 26 personer i ett bombattentat i Kampala. I juli, mitt under en fotbollsmatch, briserade två bomber som totalt krävde 74 människors liv, skriver Daily Monitor.

Svenska UD känner inte till uppgifterna om svensken, men ska nu kontakta lokala myndigheter i Uganda för att kontrollera uppgifterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela