1 av 2
- Foto: Alexander von Sydow/Scanpix
2 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ungdomsförbund: "Slå ihop centern och fp"

Folkpartiets och centerpartiets ungdomsförbund vill att moderpartierna slås ihop för att stärka den liberala rörelsen i Sverige.


Det här är mittensamverkan

En sammanslagning mellan centerpartiet och folkpartiet har varit på tapeten förr. 1973 stupade dock projektet den gången, efter en tio år lång debatt om ett gemensamt parti, när centerpartiets förtroenderåd samlades för att diskutera ett äktenskap med folkpartiet.

Både centerledaren Thorbjörn Fälldin och fp-ledaren Gunnar Helén hade engagerat sig hårt för en sammanslagning.

Men den gången var det ungdomarna som var emot. Såväl inom dåvarande FPU som bland bonderörelsens unga var motståndet kraftigt.

Karl-Erik Olsson, ordförande för CUF, drev motståndet på centerpartiets förtroenderåd och förslaget föll.

Källa: Anders Johnson

– Liberalismen har försvagats i alliansen. Därför menar vi att det är dags att börja fundera på hur den liberala rörelsen i Sverige skulle kunna stärkas genom en sammanslagning av centerpartiet och folkpartiet.

Det säger Magnus Andersson, ordförande för centerpartiets ungdomsförbund och Adam Cwejman, ordförande för liberala ungdomsförbundet, i en debattartikel på Newsmill.

– Finns det något egenvärde av två liberala partier? undrar de båda förbundens ordföranden.

– Väljarnas förtroende är inte på topp och många undrar vad de båda partierna står för.

De båda ungdomförbundens ordföranden konstaterar att de flesta ambassadörer för den organiserade liberalismen ligger nära varandra på nätet såväl som i livet bortom tangentbordet.

– I grunden är våra bloggare, skribenter, partiaktiva inte så olika - samtidigt har de erfarenheter från olika håll - en korsbefruktning hade kunnat ge nytt liv i båda rörelser, skriver Cwejman och Andersson på Newsmill.

/
/
Luf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!