- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Förtidspensioneringarna av unga ökar snabbt

Ökning med 50 procent sedan alliansen tillträdde.


När alliansledaren Fredrik Reinfeldt (m) och den borgerliga alliansen vann valet 2006 handlade mycket av debatten om att bryta det så kallade utanförskapet, som ibland uppgavs utgöra över en miljon svenskar. Massiv kritik framfördes mot den sittande regeringens misslyckande, inte minst för att så många förtidspensionerades.

Men siffror från Försäkringskassan visar att förtidspensioneringarna av unga ökat med 50 procent under alliansens första fyra år vid makten. Enligt preliminära siffror var antalet personer under 30 år som förtidspensionerades förra året 6700. Motsvarande siffra för 2006 är 4500 personer.

Och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) medger att läget är allt annat än bra.

– Jag tycker att det här är en förfärlig utveckling. Det är ett stort misslyckande för väldigt många inblandade och en katastrof för de unga som är inblandade. De får i praktiken ett vuxet liv i fattigdom, med färre sociala kontakter, utan arbetsgemenskap. De får på många sätt ett sämre liv än många andra ungdomar, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Samtidigt säger han att ingen annan regering heller klarat att lösa just detta problem.

– Vi har varit varken bättre eller sämre än någon annan på just den här punkten. Det är en långsiktig utveckling som ingen har lyckats bryta. Det andra är att vi inte har gjort några reformer på det här området, säger Kristersson till Ekot.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!