- Foto: Tomas Oneborg/AP/Scanpix

Anders Borg lovar lägre arbetslöshet

Kan vara nere på fem procent om tre år, tror finansministern.


När alliansen vann valet 2006 låg arbetslösheten på sex procent. Sedan dess har den, inte minst på grund av finanskrisen, ökat en hel del. Men det senaste året har den börjat sjunka och gått från 8,9 procent för ett år sedan till 7,8 procent i dag.

Och utvecklingen lär fortsätta. I alla fall om det inte blir någon ny finanskris. Det menar finansminister Anders Borg (m).

– Mot slutet av den här mandatperioden, om det inte inträffar en ny kris, så bör det kunna finnas förutsättningar för att komma ner mot en fem procent eller så, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Anders Borg vågar dock inte lova att den höga ungdomsarbetslösheten ska sjunka men menar att det som krävs för att komma till rätta med ungas svårigheter att få jobb är bättre utbildningar.

- Vi ser att Tyskland, Holland och Österrike som har en arbetsmarknad som mer ser ut som den svenska men som har väsentligt bättre utbildningssystem för unga, tycks ha klarat sig bättre, säger Anders Borg till Ekot.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här vägrar Postnord dela ut brev

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Norrmejeriers verksamhet i Umeå har stoppats helt efter en hackerattack, rapporterar NSD.

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.