Måndag 27 Sep
Stockholm

M-politiker ville inte prata om fattiga barn: "Mycket att göra ändå"

1 av 2
2 av 2

Socialnämndens ordförande i Haninge menar att det löser sig av sig självt, enligt oppositionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. På måndagen sammanträdde kommunfullmäktige i Haninge.

Som vanligt inleddes sammanträdet med en muntlig frågestund. Denna gång fick socialnämndens ordförande Sven Gustafsson (m) frågan om vad han ska göra för att minska barnfattigdomen i kommunen.

– Jag har mycket att göra ändå, svarade Sven Gustafsson då.

Ett svar som upprörde bland andra oppositionsrådet Robert Noord (s).

– Han pratade om att det inte är någon kommunal fråga och sa ungefär att det där är något som löser sig självt med ökad tillväxt, säger Robert Noord till Nyheter24.

Tycker du inte att Sven Gustafsson tar barnfattigdom på allvar?

– Nej, det gör han inte. Inte med ett sånt svar på den frågan.

Har han för mycket att göra tror du?

Det borde han inte ha utan det handlar om prioritering. Det är ingen viktig fråga för honom och det gör mig bekymrad, säger Robert Noord till Nyheter24.

När Nyheter24 når Sven Gustafsson nekar han först till att han ska ha uttalat sig på det viset.

– Nej, så har jag absolut inte sagt.

Jaha, för Robert Noord var ganska upprörd.

– Jag gjorde väl nåt uttalande i den stilen men det var en replik där det sas att Rädda Barnens rapport borde göra socialnämndens ordförande sysselsatt dag och natt.

Gustafsson menar att det absolut mest centrala är att få fler i arbete och att det är vad som kommer att ske när konjunkturen vänder.

– Det är inte just fattiga barn utan fattiga familjer. Det finns ju försörjningsstöd och det finns en riksplan som vi följer noga.

Vad gör ni just nu för de fattiga familjerna?

– Alla som går utan jobb får erbjudanden om att komma i praktik och utbildning. Vi erbjuder coachning och det får de ju genom kommunen och arbetsförmedlingen, säger Sven Gustafsson.

Robert Noord menar dock att moderaterna inte gör tillräckligt i kommunen.

Vad skulle socialdemokraterna göra om ni bestämde i Haninge?

– Dels handlar det om att fundera på hur de här barnen lever sina liv. Sedan måste man samla skola, kyrka, och föreningsliv för att tillsammans göra att barnen får en rikare vardag och ett rikare liv, säger Noord till Nyheter24.

I Haninge finns ungefär 2 000 fattiga barn vilket motsvarar ungefär tre i varje klass. Enligt Robert Noord lever de flesta av dessa  i familjer som redan får socialbidrag vilket gör att det inte finns lagstöd för mer riktade kommunala insatser.

– Det är viktigt att även de här barnen får utvecklas i relationen till sin omgivning. Många av de här barnen svälter inte, de kanske till och med har en mobiltelefon, men möjligheterna att få samma rika fritid som andra har de inte. Det blir ännu mer påtagligt när skillnaderna ökar mot andra i klassen.

Sven Gustafsson säger att han inte hört Robert Noord föreslå någon samordning mellan föreningsliv, kyrka och skola förrän Nyheter24 nämner detta för honom.

– Men det är klart vi kan diskutera det med Robert Noord, säger Sven Gustafsson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela