Söndag 26 Sep
Stockholm

Lagförslag underlättar för IP-telefoni

Med regeringens lagförslag ska det bli lättare att ringa med IP-telefoni.
Med regeringens lagförslag ska det bli lättare att ringa med IP-telefoni. Foto: Kiichiro Sato / SCANPIX

Under torsdagen klubbar regeringen utkastet till ett lagförslag som ska underlätta för tjänster som till exempel Viber och Skype.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu finns applikationer som används för att ringa telefonsamtal via en internetuppkoppling i mobilen. Tjänsterna har gjort telefonräkningen billigare för många.

Men operatörerna är upprörda. De vill göra det dyrare att ringa samtal över internet. Några vill till och med förbjuda dem. För några veckor sedan var det mobiloperatören Tre som jämförde telefonsamtal över internet med att tjuvkoppla sin elmätare.

Regeringen går nu emot operatörerna i en ny lag som, om den införs, kommer att pressa mobiloperatörerna till att erbjuda tjänsterna, uppger SVT.

Operatörerna kommer att behöva vara tydliga med huruvida de blockerar till exempel Skype. På så sätt tror regeringen att marknaden kommer reglera sig själv.

Men om operatörerna skulle försvåra för ekonomiska kunder ändå, så kan Post- och telestyrelsen med hjälp av den föreslagna lagen tvinga operatörerna till att göra tjänsterna tillgängliga.

Och Tre har i samband med att förslaget presenterades helt bytt hållning i frågan.

– Vi är övertygade om att ip-telefoni kommer att vara bra för kunderna och för oss som operatörer, säger Peder Ramel, vd för Tre, till SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela