- Foto: Hasse Holmberg/AP/Scanpix

Fetmagen kopplas till Alzheimers

Svensk forskning kopplar ihop övervikt och demens.


En hälsosam livsstil kan minska risken att insjukna i Alzheimers. Det anser forskare på Karolinska institutet som i en studie kopplar ihop den så kallade överviktsgenen FTO och demenssjukdomen Alzheimers.

– Att genen ökar risken för övervikt är stabilt, det nya är att just att den skulle öka risken för demens, säger studiens huvudförfattare Lina Keller, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet.

I studien, där 1 000 friska personer över 75 år har följts upp under nio år, visar resultat att personer med riskgenen FTO löpte 50-60 procents högre risk att utveckla demens än de som inte bar på genen.

– Genen uttrycks som mest i den delen av hjärnan som styr hunger och aptit, men finns också i andra delar av hjärnan och kan tänkas ha en ännu okänd roll i områden som har till exempel med minnet att göra, säger Lina Keller till SvD.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.