Ungdomar som dricker eller röker cigaretter löper större risk att...
1 av 3
Ungdomar som dricker eller röker cigaretter löper större risk att... - Foto: Ch.pto
... börja röka på.
2 av 3
... börja röka på. - Foto: CannabisInfo
Det visar en ny undersökning bland 600 gymnasielever på fyra skolor i Kristianstad och två i Malmö. Eleverna på bilden har inget samband med artikeln.
3 av 3
Det visar en ny undersökning bland 600 gymnasielever på fyra skolor i Kristianstad och två i Malmö. Eleverna på bilden har inget samband med artikeln. - Foto: LEIF R JANSSON/AP/Scanpix

Svensk studie: Alkohol inkörsport till cannabis

Ungdomar som röker tobak och dricker alkohol befinner sig också i riskzonen för att testa cannabis. Det visar en ny undersökning bland skånska gymnasieelever.


Cannabis är inkörsporten till tyngre droger. Det har svenska skolelever fått lära sig i ett 20-tal år.

Men nu visar en färsk undersökning på gymnasieelever i sex skånska skolor att unga som använder de fullt lagliga drogerna alkohol och tobak löper större risk att börja röka på.

Bland 600 elever i gymnasiets årskurs 1-3 hade 64 procent av dem som regelbundet röker vanliga cigaretter också testat cannabis. Bland dem som inte röker hade bara fyra procent prövat cannabis.

Också vad gäller alkoholvanor finns ett tydligt samband. Av de elever som regelbundet dricker sig berusade hade 51 procent testat cannabis.

Bland dem som aldrig dricker sig berusade var motsvarande siffra bara en procent.

– Det här visar den stora betydelsen av helhetsperspektiv i det förebyggande arbetet när det gäller alkohol, rökning och droger bland ungdomar, säger Sarah Wamala, generaldirektör vid Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

Och att ta första blosset på en joint kan mycket väl vara vägen in i ett regelbundet bruk. Relativt många som testat cannabis kan tänka sig att göra det igen.

– Har man väl tagit det första steget, så ökar risken för att användandet kan bli mer eller mindre regelbundet, säger Lisen Sylwan, informationssamordnare på Folkhälsoinstitutet.

Cigaretter vs alkohol vs cannabis:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.