Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dusch ska stoppa butikstjuvar

- 02/03/2011, 19:44 -
Butiksrånen ökar och nu vill man göra något åt det.

Butiksrånen ökar och nu vill man göra något åt det.

POLISEN

Ska spruta ut vätska som är omöjlig att tvätta bort.

Nu tar man krafttag för att minska rån och överfall mot anställda i handelsbranschen. Svensk handel har tillsammans med Polisen och försäkringsbolaget If utvecklat en ny metod, SmartDna. Förhoppningen är att minska brotten.

– Vi är säkra på att metoden minskar brott mot butikerna. Dekalen för SmartDna kommer att avskräcka många, säger Magnus Kroon, tillförordnad säkerhetschef på Svensk handel, i ett pressmeddelande.

Metoden går ut på att ett biologiskt framställt DNA sprutas ut när larmet går vid ett rån eller överfall. Vätskan sitter kvar på huden i tre veckor, och tack vare att varje butik får ett unikt DNA som sprutas ut i vätskan blir det lätt att koppla ihop gärningsman med brottsplats.

300 butiker i Sverige kommer att erbjudas möjligheten att installera metoden, som redan är beprövad i USA och Storbritannien med gott resultat.