Nu åtalas den 16-åriga ledaren för en rad brott.
1 av 3
Nu åtalas den 16-åriga ledaren för en rad brott. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
I köpcentrumet Nordstan hade tjejmaffian sin bas. Här rånade de på en av de 15-åriga medlemmarnas födelsedag en 14-årig tjej.
2 av 3
I köpcentrumet Nordstan hade tjejmaffian sin bas. Här rånade de på en av de 15-åriga medlemmarnas födelsedag en 14-årig tjej. - Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
I huva rånade 16-åringen och hennes gäng en rad flickor i Göteborgs centrum. Bilden har inget samband med artikeln.
3 av 3
I huva rånade 16-åringen och hennes gäng en rad flickor i Göteborgs centrum. Bilden har inget samband med artikeln. - Foto: Allover

Tjejmaffians boss om våldet: "Det handlar om kultur"

Göteborg har skakats av en serie brutala misshandlar mot tonårsflickor. Nu åtalas den 16-åriga gängledaren. Hon förklarar våldet med en kulturkrock.


GÖTEBORG. Under sommaren sådde tjejgänget skräck bland andra unga flickor i stan. En serie misshandlar, rån och stölder utfördes av ett gäng småtjejer - mellan 12 och 15 år gamla.

Den enda som kan åtalas är den nu 16-åriga ledaren för tjejmaffian, som är den enda som var straffmyndig när brotten begicks.

En annan av flickorna i gänget, som fyllde 15 samma dag som de gänget misshandlade en 14-åring i köpcentrumet Nordstan, slipper åtal. Det går inte att bevisa att hon var med.

Slutat använda slöja

Så här förklarar 16-åringen hur hon kunde hamna så snett.

– Det handlar om kultur. Jag har slutat använda slöja och använder de kläder jag själv vill ha. Mamma vill inte detta och säger att jag klär mig utmanande.

En konfliktfylld tillvaro i hemmet drev ut henne på stan och in i händerna på kriminalitet.

– Vi bråkade flera dagar i veckan, skrek och kunde också knuffa varandra och mamma tror alltid att jag ljuger, säger 16-åringen i utredningen.

Umgås med äldre killar

Mamman har å sin sida varit plågad av att dottern varit ute på nätterna och sovit halva dagarna.

– Hon är i Nordstan, umgås med äldre killar och röker och jag är riktigt orolig för henne, berättar modern.

Flickan beskrivs i utredningen som respektlös mot sin mamma och nonchalant mot polisen. Hon himlar med ögongen när hon får frågor.

– Jag tycker inte om när min mamma försöker sätta gränser utan vill klara mig själv, säger hon.

Rörigt att utreda

Totalt ingår sju-åtta misstänka flickor i utredningen.

- Det handlar om en grupp unga kvinnor som agerat i olika konstellationer. Det har lämnats många och motstridiga uppgifter, kort sagt har det varit utomordentligt rörigt att utreda, säger kammaråklagare Carl Henrik Andersson till GT.

Men bara 16-åringen kan åtalas för rån, misshandel och olaga hot. Hon åtalas också för övergrepp i rättssak efter att ha misshandlat en flicka som gått till polisen.

Om hon döms blir straffet ungdomsvård i kombination med ungdomstjänst.

/
/
/
/
/
Ran
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.