Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gatumusiker utvisades utan laglig grund

- 08/03/2011, 09:30 -

Magnus Neideman/AP/Scanpix

Tobias Billström vill inte kommentera.

STOCKHOLM. Ett antal gatumusiker i Stockholm avvisades förra året baserat på felaktig information från polisen.

Främst handlar det om romer som försökt livnära sig som gatumusikanter eller som tiggt pengar, där polisen påstått att de varit aggressiva.

– Att man utger sig för att vara handikappad har hänt. Det ska vara någonting mer än att man bara står med handen. En del går till exempel och delar ut lappar på tågen och när passagerarna inte lämnar något bidrag, så blir personen aggressiv och går på personen, och det är förkastligt, har Sven-Åke Eriksson vid gränspolisen i Stockholm sagt, enligt Sveriges Radios Ekot.

Men Ekots granskning av fallen visar att det inte i något av de 45 ärenden där personer utvisats med hänvisning till "tiggeri" eller "dagdriveri" har handlat om att personerna varit aggressiva. I stället rör det sig i de allra flesta fall om personer som helt enkelt spelat musik.

Migrationsminister Tobias Billström (m) säger sig inte vilja kommentera det hela.

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, är mycket kritisk mot det svenska agerandet, som han menar strider mot EU-direktiven.

– Effekten av vad de gör drabbar utsatta människor redan, utan att det egentligen finns en laglig grund för det. Det är det som är anmärkningsvärt. Det är en direkt kränkning av EU-bestämmelser. Det finns ingen laglig grund i Sverige för ett sådant agerande, säger han till Ekot.