Onsdag 5 Okt
Stockholm

Jytte Guteland och Caroline Szyber nya bloggare på Nyheter24

Caroline Szyber videobloggar om sossarnas förändring ur alliansperspektiv - men drar sig inte för att rikta kritiken mot de egna.
1 av 2
Caroline Szyber videobloggar om sossarnas förändring ur alliansperspektiv - men drar sig inte för att rikta kritiken mot de egna. Foto:
Jytte Guteland videobloggar för Nyheter24 under tre intensiva veckor.
2 av 2
Jytte Guteland videobloggar för Nyheter24 under tre intensiva veckor. Foto:

Videobloggar fram till och med, under och efter sossekongressen där nye partiledaren ska utses.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På torsdagen kom beskedet. En enig valberedning föreslår Håkan Juholt som ny partiledare för socialdemokraterna. Carin Jämtin föreslås som partisekreterare.

Men än återstår en hel del innan beslutet är klubbat och klart. Nya kandidater kan träda fram och kriget om politikens riktning och innehåll pågår för fullt.

Nyheter24 tar nu SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland plats som videobloggare tillsammans med kristedmokratiska stjärnskottet Caroline Szyber.

- Jag ska ägna tid åt att sätta press på det nya ledarskapet, rikta krav mot Håkan Juholt och Carin Jämtin, säger Jytte Guteland till Nyheter24.

Stig Malm beskrev valberedningens arbete som ”stalinistiskt” - håller du med om det?

- Det ligger något i den starka kritiken Stig Malm uttrycker, ja, säger Jytte som enträget argumenterat för mer öppenhet under processen.

Caroline Szyber menar dock att sossarna varit öppnare än de själva velat. Nyheter24 bad henne bedöma öppenheten på en tiogradig skala där 10 är totalt öppet.

- Nu läcker det mycket från sossarna, de skulle nog vilja vara ännu mer slutna än de uppfattas.  Så i dag en 6:a - men de vill nog att det ska vara en 2:a i valberedningen.

Szyber kommer dock inte bara blogga kritiskt om sossarnas processer. Även hennes allianskollegor kommer kan få det hett om öronen.

- De kommer få en hel del skarpa uttalanden. Kängor både mot sossarna och inom alliansen som bara står och gottar sig. Inget är klart förrän det är klart och det finns mycket att säga, jag kommer leka politisk reporter en del, säger Caroline Szyber till Nyheter24.

Jytte Guteland har höga förväntningar på Håkan Juholt, som med all sannolikhet blir näste partiledare.

- Efter två riksdagsvalsförluster kräver vi väldigt mycket av det nya ledarskapet. Det blir ingen smekmånad, men hans ledarskap och hur framgångsrik han blir kommer avgöras av hur väl han agerar nu fram till kongressen och månaderna efteråt, säger hon.

Hade du föredragit Mikael Damberg?

- Framför allt hade jag tyckt det varit bra om flera kandidater hade fått rejsa fram till kongressen, men nu är det ändå bra att man - i grevens tid - presenterar ett namn. Det är fortfarande så att om det skulle finnas fler kandidater skulle det inte vara fel, men jag är glad att valberedning presenterat ett namn som man kan sätta press på.

Följ Jytte Gutelands blogg här.

Följ Caroline Szybers blogg här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.