Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sydafrika importerar mest vapen från Sverige

- 14/03/2011, 12:24 -

Bertil Ericson/Scanpix

Världshandeln med vapen har ökat med en fjärdedel. Därför tappar Sverige fyra placeringar ner till tionde plats över världens största vapenexportörer.

Sverige varken ökar eller minskar särskilt mycket i vapenhandel utan ligger på samma siffror som för tio år sedan.

Handeln har dock ökat i helhet i världen och därför har Sveriges andel minskat, skriver DN.

Sverige ligger nu på tionde plats över världens största vapenexportörer och det är Sydafrika som importerar mest vapen från Sverige.

Sydafrika gjorde just en beställning på 26 Gripenplan och flygplan är det som Sverige exporterar mest. Det står för hela 49 procent av Sveriges vapenexport.

Det är det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm som mäter vapenhandeln var femte år. Handeln har de senaste fem åren ökat med 24 procent, visar årets rapport.

De tre största importörerna av vapen är Indien, Kina och Sydkorea. Mycket på grund av Indiens växande konflikter med både Kina och Pakistan.

Egypten, Israel och Förenade arabemiraten är också länder som importerat mycket vapen under de senaste fem åren, skriver Sipri i rapporten.