Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens förhörsledare i Assange-fall JO-anmäls

- 14/03/2011, 13:19 -
Julian Assange har anklagat den svenska rättvisan för att vara partisk.
1 av 2

Julian Assange har anklagat den svenska rättvisan för att vara partisk.

Kirsty Wigglesworth/AP/SCANPIX

De två kvinnor - "fröken A" och fröken B", som de kallas i brittisk media - som anklagat Julian Assange för sexuellt ofredande och övergrepp.
2 av 2

De två kvinnor - "fröken A" och fröken B", som de kallas i brittisk media - som anklagat Julian Assange för sexuellt ofredande och övergrepp.

Privat

Poliskvinnan var kompis med anmälaren och hånade Julian Assange på sin Facebook. Nu anmäler Rättssäkerhetsorganisationen och kändisadvokaterna Per E Samuelsson och Pelle Svensson förhörsledaren till justitieombudsmannen.

STOCKHOLM. Rättssäkerhetsorganisationen - RO - anmäler tillsammans med kändisadvokaterna Per E Samuelsson och Pelle Svensson förhörsledaren i Assange-målet till JO efter att det uppdagats att hon inte bara varit partikamrat och vän till den ena anmälande kvinnan utan också skrivit nedsättande kommentarer om den misstänkte - Julian Assange - på sin facebooksida.

Hon anmäls hon för att ha brutit mot jävsreglerna, skriver Realtid.

Rättssäkerhetsorganisationen vill att utredningen tas om från början.

– Det är ett absolut krav från vår sida. Det har gått prestige i det här fallet från åklagarhåll måste jag säga, säger Johann Binninge, grundare av RO, till Realtid.

Också förhörsledarens kommentarer på nätet vittnar om att hon är jävig, menar Binninge.

– Hon har redan en förutfattad mening om den misstänkte. Hon borde, med den erfarenheten som hon påstår att hon har, inse att det uppstår en jävsituation. Hon borde ha överlämnat det här till någon annan, ändå fortsätter hon.

Advokaterna Per E Samuelsson och Pelle Svensson, som sitter i RO:s Advisoryboard, backar upp JO-anmälan.

– Frågan är värd sin belysning efter vad som har stått i massmedierna. Jag har ingenting emot om man granskar om polisen som har handlagt fallet har gjort rätt, säger Per E Samuelsson till Realtid.