Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksdagsmannen: Jag hånar bara Earth Hour

- 23/03/2011, 22:30 -
Hanif Bali (m) anklagas för att ha twitterhånat offer för den japanska jordbävningen.
1 av 2

Hanif Bali (m) anklagas för att ha twitterhånat offer för den japanska jordbävningen.

WikiCommons

Själv menar han att han hånat Earth Hour. Inte Japan.
2 av 2

Själv menar han att han hånat Earth Hour. Inte Japan.

FAKSIMIL

Riksdagsledamoten Hanif Bali (m) går i svaromål mot kritiken. Bali menar att han inte alls hånar Japan - utan Earth Hour.

När moderata riksdagspolitikern Hanif Bali twittrade om japaner apropå Earth Hour - timmen där man sparar el för att symboliskt skona planeten - uppfattades det av många som ett hån. Här förklarar Hanif Bali med egna ord vad han tycker sig ha menat:

Jag twittrade ”Undrar om Japan firar Earth Hour?”. En relevant fråga i ironisk form för att kasta ljus över detta västerländska jippo som kan jämställas med att fasta för att utrota svält.

Vad Japan nu behöver är mer el, inte mindre. De svårt drabbade japanerna behöver el för värme, för att rena vatten och inte minst för att få igång kylaggregaten i Fukushima.

Att i denna stund stänga av elen är inte bara symboliskt fel. Att som rika västerlänningar döva vårt samvete med en timmas mörker när andra delar av världen kräver mer uppmärksamhet och ljus är även moraliskt fel.

Var 20:e sekund dör en person i världen enligt WHO i brist på el, för att de istället måste elda med dynga, kol och halm.

Jag tycker att det är ledsamt att politiska motståndare försöker tillskriva mig åsikter och yttranden som jag inte har gjort om katastrofen i Japan, för att ducka den oundvikliga frågan om Earth Hour gör nytta eller inte.

Jag kan förövrigt tipsa er om Hans Roslings föredrag om hur vi behöver använda mer el i världen och inte mindre.