Hanif Bali (m) anklagas för att ha twitterhånat offer för den japanska jordbävningen.
Hanif Bali (m) anklagas för att ha twitterhånat offer för den japanska jordbävningen. - Foto: WikiCommons

Riksdagsmannen: Jag hånar bara Earth Hour

Riksdagsledamoten Hanif Bali (m) går i svaromål mot kritiken. Bali menar att han inte alls hånar Japan - utan Earth Hour.


När moderata riksdagspolitikern Hanif Bali twittrade om japaner apropå Earth Hour - timmen där man sparar el för att symboliskt skona planeten - uppfattades det av många som ett hån. Här förklarar Hanif Bali med egna ord vad han tycker sig ha menat:

Jag twittrade ”Undrar om Japan firar Earth Hour?”. En relevant fråga i ironisk form för att kasta ljus över detta västerländska jippo som kan jämställas med att fasta för att utrota svält.

Vad Japan nu behöver är mer el, inte mindre. De svårt drabbade japanerna behöver el för värme, för att rena vatten och inte minst för att få igång kylaggregaten i Fukushima.

Att i denna stund stänga av elen är inte bara symboliskt fel. Att som rika västerlänningar döva vårt samvete med en timmas mörker när andra delar av världen kräver mer uppmärksamhet och ljus är även moraliskt fel.

Var 20:e sekund dör en person i världen enligt WHO i brist på el, för att de istället måste elda med dynga, kol och halm.

Jag tycker att det är ledsamt att politiska motståndare försöker tillskriva mig åsikter och yttranden som jag inte har gjort om katastrofen i Japan, för att ducka den oundvikliga frågan om Earth Hour gör nytta eller inte.

Jag kan förövrigt tipsa er om Hans Roslings föredrag om hur vi behöver använda mer el i världen och inte mindre.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.