En medelålders man åtalas efter att han försökt bränna ner en bekants lägenhet - med en molotovcocktail.
1 av 2
En medelålders man åtalas efter att han försökt bränna ner en bekants lägenhet - med en molotovcocktail. - Foto: Scanpix/ drago Prvulic
En molotovcocktail är inte en partydrink. Brandbomben fick sitt namn från dåvarande Sovjetunionens premiärminister under det finska vinterkriget, 1939-1940.
2 av 2
En molotovcocktail är inte en partydrink. Brandbomben fick sitt namn från dåvarande Sovjetunionens premiärminister under det finska vinterkriget, 1939-1940. - Foto: AP / SCANPIX

Försökte bränna ner lägenhet - med molotovcocktail

Nu åtalas mannen.


Det här är en molotovcocktail:

En molotovcocktail är ett bombvapen som dök upp för första gången under det spanska inbördeskriget som ägde rum på 1930-talet.

Vapnet är enkelt att tillverka och består glasflaska, fylld med bensin eller en annan brännbar vätska samt en tändanordning eller en vanlig tygtrasa som trycks ner i flaskhalsen.

Brandbombens namn dök upp under det finska vinterkriget och härstammar från Vjatjeslav Molotov - Sovjetunionens premiärminister 1930-1941.

KIL. En medelålders man från Kil åtalas för mordbrand efter att ha försökt bränna ner en lägenhet med hjälp av en molotovcocktail.

Mannen kunde gripas bara timmar efter händelsen efter att han uppfört sig underligt, samt att vittnesuppgifter placerat den misstänkte på brottsplatsen vid tidpunkten då brottet begicks..

– Vi har kunnat knyta den plastpåse som användes till en rulle plastpåsar i mannens hem, och tejp som användes till en tejprulle, säger åklagaren Barbro Brännlund enligt Värmlands-Folkblad.

Åklagaren menar att händelsen inneburit fara för andras liv och hälsa - samt en extensiv förstörelse av annans egendom och brottet bedöms därför som grovt.

– Den misstänkte säger sig inte ha något minne av att det inträffade, säger åklagaren.

Ingen kom till skada vid mordbrandsförsöket då elden hunnit slockna innan den nådde tändvätskan i plastpåsen.

/
Eld
/
Kil
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.