Onsdag 17 Aug
Stockholm

Earth Hour i kväll - släcker du?

Earth Hour äger rum i kväll.
1 av 10
Earth Hour äger rum i kväll. Foto: Brendan Gallagher
Eiffeltornet i Paris brukar fira Earth Hour.
2 av 10
Eiffeltornet i Paris brukar fira Earth Hour. Foto: WWF/Nina Munn
Thailändare släcker inför Earth Hour.
3 av 10
Thailändare släcker inför Earth Hour. Foto: WWF
4 av 10
5 av 10
Men Magnus Andersson, centerpartiet, är kritisk.
6 av 10
Men Magnus Andersson, centerpartiet, är kritisk. Foto: ULF PALM / SCANPIX /
Popstjärnan Danny Saucedo kommer att delta i kväll.
7 av 10
Popstjärnan Danny Saucedo kommer att delta i kväll. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
"Jag tänkte tända ljus och mysa", säger han.
8 av 10
"Jag tänkte tända ljus och mysa", säger han. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Skådespelerskan Maria Lundqvist gillar också initiativet.
9 av 10
Skådespelerskan Maria Lundqvist gillar också initiativet. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Det är även Hanif Bali, riksdagsledamot för moderaterna.
10 av 10
Det är även Hanif Bali, riksdagsledamot för moderaterna. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Då var det dags för Earth Hour igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 20.30 i kväll uppmanar Världsnaturfonden människor världen över till att släcka sina lampor under en timmes tid.

134 länder har anmält sig till manifestationen som genomfördes för första gången i mars 2007. Men då var det bara Sydney i Australien som nappade på idén. Men redan 2008 hoppade flera länder på manifestationen som i dag ses som något av en årlig tradition.

– Genom att visa upp konkreta lösningar visar vi beslutsfattarna att det går att ta itu med klimatförändringarna. Planetens utmaningar är gigantiska, men vi får inte underskatta möjligheten till förändring. Genom fler vardagshandlingar kan vi alla bli superhjältar, säger Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén i ett pressmeddelande.

Och flera kända svenskar tänker visa sitt stöd till intitiativet i kväll.

– Jag släcker alla lampor i lägenheten och drar ur all stand-by. Istället tänkte jag tända ljus och mysa, säger Danny Saucedo, popartist, till Världsnaturfonden.

Skådespelerskan Maria Lundqvist är också positivt inställd till manifestationen, som hävdar att initiativ som Earth Hour leder till en bättre värld.

– Alla aktioner är till en bättre värld är bra och nödvändiga. Den här aktionen är dessutom enkel for oss alla att delta i, säger hon.

Men kritiken mot Earth Hour växer sig också större. Flera hävdar att aktionen är meningslös och vissa menar till och med att initiativet är ett jippo.

– I morgon är det återigen dags för ett skadligt och verkningslöst propagandajippo som inte kommer bidra till en bättre miljö, men däremot till att lätta samvetet för de människor som inte på allvar vill ta tag i klimatproblemen, skriver Magnus Andersson, förbundsordförande för centerpartiets ungdomsförbund och kommunalråd i Solna, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Magnus Andersson menar på att initiativet stjälper, snarare än hjälper, klimatet. Han tycker också att det finns bättre saker att göra för till exempel den fattiga delen av världen.

– Våga ha lamporna tända under Earth Hour. Dina vänner kanske kommer kritisera dig och dina kollegor kommer ifrågasätta dig. Men den fattiga delen av världen kommer att tacka dig.

Hanif Bali, riksdagsledamot för moderaterna är också kritisk.

– Earth Hour är ett jippo för kommunalråd, skådespelare och popstjärnor som inte är kompetenta nog att bedriva en seriös debatt och arbete för en bättre miljö, säger han till Nyheter24.

– Det är en fruktansvärd symbol, det är som att vi skulle fasta i en timme för att utrota svält i Afrika, sen känna oss glada och nöjda nog för att vaska mat resten av året.

Meningarna är alltså delade, trots att antalet som deltar i årets manifestation är fler än någonsin tidigare. Släcker du lamporna i kväll?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.