Poliser anmälda - stal utvisad mans besparingar

- 05/04/2011, 08:08 -
1 av 2

BERTIL ERICSON/AP/Scanpix

2 av 2

JESSICA GOW / SCANPIX

Misstänks ha stulit 65 000 kronor från palestinsk man.

STOCKHOLM. En palestinsk man som utvisades till Gaza i slutet på 2010 har polisanmält de poliser som genomförde utvisningen. Detta eftersom de påstås ha stulit hans besparingar vid utvisningstillfället.

Polisen har kvitterat ut 65 000 kronor, mannens besparingar efter att ha jobbat och studerat flera år i Sverige, men kan inte redovisa kvitto på att de lämnat tillbaka pengarna till mannen.

– Klart och tydligt är att svensk polis har haft hand om de här 65 000 kronorna under den här resan. Då betyder det att det är svensk polis som ska se till att finns ett kvitto på att de har överlämnat pengarna till den här personen, säger mannen juridiska ombud Birgitta Elfström till Sveriges Radios Ekot som avslöjar det inträffade.

Polisernas uppgifter om vad som hänt går dessutom i sär. En av dem hävdar att mannen inte ville ha tillbaka pengarna. En annan menar att mannen visst fått sina pengar. Någon förklaring till varför kvitto och signaturer saknas har ingen av dem, trots att det är rutin.

– Jag saknar ord. Att det kan gå till på det viset med de summorna, säger Gunnar Johansson, chef för utrikesverksamheten på Kriminalvårdens transporttjänst i Göteborg, till Ekot.