Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige får kritik: Ingen respekt för romers rätt

- 08/04/2011, 09:35 -
1 av 2

Jurek Holzer/SCANPIX

2 av 2

Claudio Bresciani / SCANPIX

I en granskning får Sverige kritik på nytt. Romers rättigheter skyddas inte och barnen får ingen lagstadgad modersmålsundervisning på romani.

Trots att romer är en av Sveriges fem nationella minoriteter - vilket ger gruppen särskilt skydd i lagen till bland annat modersmålsundervisning i skolan - är romerna en särskilt utsatt grupp. Och får inte de rättigheter som finns i lagen tillgodosedda, rapporterar Svenska Dagbladet.

På nytt har Europarådet gjort en granskning som konstaterar att Sveriges minoritetsarbete lider av tydliga brister.

– Det har bildats ett a- och ett b-lag. För romerna är det fortfarande väldigt långt borta att exempelvis kunna kontakta en myndighet på sitt eget språk, något de har rätt till enligt lagen, säger Maria Leissner, ordförande i delegationen för romska frågor, till SvD.

För romska barn i skolan är situationen särskilt allvarlig. Den enda instans som på allvar har möjlighet att jobba för integration av romer har misslyckats. Hälften av alla romska barn går inte ut grundskolan och ännu färre går vidare till gymnasiet.