Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sd kan tänka sig skrota nämndemannasystemet

1 av 1

Maja Suslin / SCANPIX

Nyheter | 13/04/2011 13:17

"Vi har aldrig varit drivande i frågan att partierna ska utse nämndemän."

Från flera håll har kritken kommit mot att ett stort antal sverigedemokrater sitter som nämndemän i svenska domstolar.

I slutet på förra veckan krävde lagmannen Rolf G Larsson, i en debattartikel i Sydsvenskan, att juristdomare avgör fler mål utan diskussioner med nämndemän. Detta bland annat eftersom han menar att det finns anledning att tro att sverigedemokratiska nämndemän bedriver politik i rättssalen.

"Det finns anledning att överväga om nomineringen av nämndemännen skall gå till som hittills eller om partierna helt skall lämnas utanför den processen." skriver Larsson i debattartikeln.

Larsson får nu både mothugg och oväntat medhåll från sverigedemokraterna. I en replik konstaterar partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamot Kent Ekeroth att de är helt emot att politiken ska med in i rättssalen.

"Sd tar avstånd från tanken att domares och
nämndemäns politiska uppfattningar skall få inflytande över
rättsskipningen." skriver de i sitt svar.

Dessutom är de beredda att förändra utnämningssystemet på det sätt Larsson föreslår.

– Vi har aldrig varit drivande i frågan att partierna ska utse nämndemän men vi befinner oss i ett system som är utformat på det sättet, säger sd:s pressansvarige Martin Kinnunen till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi diskuterar gärna andra modeller. Att helt slopa nämndemän är inget vi är för, men däremot är vi beredda att diskutera den här frågan med andra partier.

Skulle ett förändrat system kunna leda till att färre sverigedemokrater blir nämndemän?

– Det vet jag inte. Och det är inte intressant för oss egentligen, säger Kinnunen till Nyheter24 och poängterar att det viktiga är att nämndemannasystemets poäng är att det speglar befolkningen och det allmäna rättsmedvetandet.