Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här finns Sveriges sämsta polare

- 16/04/2011, 15:54 -
"Överraskande", säger Karin Boo, kärlekscoach, om de geografiska skillnaderna.
1 av 3

"Överraskande", säger Karin Boo, kärlekscoach, om de geografiska skillnaderna.

E-kontakt

Det framgår av en ny undersökning från E-kontakt.se.
2 av 3

Det framgår av en ny undersökning från E-kontakt.se.

Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Att börja dejta sin kompis före detta flick- eller pojkvän är smålänningar positiva till.
3 av 3

Att börja dejta sin kompis före detta flick- eller pojkvän är smålänningar positiva till.

Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

Svenska singlar avstår helst från att dejta en kompis före detta flick- eller pojkvän. Men i Småland tycker man annorlunda. Där kan hela 70 procent tänka sig att dejta en kompis före detta, visar en ny undersökning.

När dejtingsidan E-kontakt.se frågade sina medlemmar om hur de ställer sig till att dejta sina kompisars före detta flick- eller pojkvänner var det väldigt skilda bud beroende på vart i landet de tillfrågade medlemmarna bodde.

– Vi ville titta på hur människor ser på att dejta sina vänners ex i och med att det är mycket just nu som handlar om det i samhället, säger Karin Boo, kärlekscoach på E-kontakt.se, till Nyheter24.

– Och det som överraskade var att det skiljer sig så mycket beroende på vart man bor.

Undersökningen visar att boende i Kalmar län är mest positiva till att dejta en kompis före detta, medan boende i Södermanland är negativt inställda till företeelsen.

Varför skiljer sig svaren så mycket beroende på vart man bor i landet?

– Jag vet inte riktigt. Om man tittar i småstäder så kanske det är vanligare att man umgås i samma kretsar och kanske kan tänka sig att dejta någon, även fast den har en koppling till en vän, säger Karin Boo.

– Men det är ingenting jag har några vetenskapliga bevis för.

I undersökningen framgår också att män är mer benägna att dejta kompisars ex jämfört med kvinnor. Det är bara 44 procent av männen som aldrig skulle kunna tänka sig att dejta en kompis ex. Motsvarande siffra hos kvinnorna ligger på 64 procent.

– Generellt sätt är kvinnor lite närmre med sina väninnor och det kanske känns mer fel då att man dejtar någons ex. Män å andra sidan kanske kan ta det lite bättre, säger Karin Boo.

Man märker också bland svaren i undersökningen att de flesta tycker att tiden är en viktig parameter i frågan.

– Det känns lättare att det gått två år än ett halvår.

I sin roll som kärlekscoach kan Karin Boo ge ett enkelt tips till alla som funderar på att dejta sin kompis före detta.

– Ha en öppen kommunikation och kolla hur din kompis ställer sig till detta. Berätta hur du känner, avslutar hon för Nyheter24.