Trots att andelen människor som deklarerar elektroniskt ständigt ökar är det fortfarande många som lämnar in pappersblanketten.
1 av 2
Trots att andelen människor som deklarerar elektroniskt ständigt ökar är det fortfarande många som lämnar in pappersblanketten. - Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.
2 av 2
Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. - Foto: BRITTA PEDERSEN / SCANPIX

Så blåser du staten

På måndagen är det sista chansen att deklarera. Men vad missar Skatteverket?


Sveriges skatteintäkter

2006 - 1 423 miljarder kronor

2007 - 1 479 miljarder kronor

2008 - 1 489 miljarder kronor

2009 - 1 448 miljarder kronor

2010 - 1 511 miljarder kronor

Det har återigen blivit dags att lämna in sin deklaration. Medan de flesta redan deklarerat sitter några kvar och letar efter möjliga avdrag. Somliga fuskar aktivt.

Nyheter24 kan avslöja ett av de vanligaste missarna som Skatteverket gör.

– Om man har aktier i sin portfölj som är placerade utomlands kan Skatteverket ibland inte ta hänsyn till det. Lägger man inte till det själv i deklarationen går den oftast igenom ändå, så där finns kronor att tjäna, säger en av Sveriges mest framstående ekonomer till Nyheter24.

Faktum är att Skatteverket bara gör stickprovskontroller  - och på så sätt kan nästan vad som helst gå igenom om man har tur.

 

CHANSNINGAR KAN FUNGERA

Ena gången kan man klara sig undan och nästa gång åka fast oavsett avdrag, enligt experternas uppfattning.

– Jag tror inte de hinner med vissa deklarationer, säger ekonomen, som vill vara anonym, till Nyheter24.

Skattejuristen Jonas Sjulgård håller med om att man kan klara sig undan med mycket, men betonar samtidigt vikten av att vara ärlig.

– Man riskerar mycket om man chansar. Om man blir upptäckt med ett litet fusk lär Skatteverket granska resten av deklarationen hårdare. Dessutom kan de då gå tillbaka fem år i tiden och granska tidigare deklarationer, säger han till Nyheter24.

 

SVÅRA GRÄNSDRAGNINGAR

Det vanligaste när det gäller tveksamma avdrag och liknande som slinker igenom tror Sjulgård ändå beror på misstag snarare än medvetna fusk.

– Folk är ärligare än man tror, säger han.

För privatpersonen är det vanligaste misstaget att man glömmer att föra in en eventuell utlandsinkomst i deklarationen.

För företagaren handlar det om gränsdragningar när det gäller företagsbil, konferensresor med mera. Är det bara för företaget eller används till exempel bilen mer privat?

– Där är det en fråga om regeltolkning snarare än att det är medvetet, säger Jonas Sjulgård till Nyheter24.

Du kan alltså komma undan med stora avdrag även om du inte har rätt att göra dem. Frågan är - vågar du chansa?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).